dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Νερό υπάρχει, υποδομές δεν υπάρχουν

Εικόνα του άρθρου Νερό υπάρχει, υποδομές δεν υπάρχουν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/07/2024, 15:32
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα Γιάννενα έχουν έναν πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα, έχουν επαρκή υδατικά αποθέματα, αν και κανένας πόρος δεν είναι ανεξάντλητος και διαθέτουν πόσιμο νερό σε καλή ποιοτική κατάσταση. Παρόλα αυτά, αρκετές περιοχές του λεκανοπεδίου «διψάνε» μέσα στο καλοκαίρι, ενώ οι συνεχείς βλάβες σε αγωγούς προκαλούν πολύωρες διακοπές νερού.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Γιώργος Παπαδιώτης απέδωσε για μια άλλη μια φορά το πρόβλημα με το πόσιμο νερό στα Γιάννενα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ιδίως, στις ελλιπείς υποδομές ύδρευσης. Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων (συνεδρίαση λογοδοσίας), ο κ. Παπαδιώτης έδωσε εκτενείς απαντήσεις στα ερωτήματα της επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Όλυς Τσουμάνη.

Διαβάστε: Γιατί το νερό δεν είναι αρκετό σε μια πόλη σαν τα Γιάννενα;

Καταρχάς είπε αυτό που όλοι γνωρίζουμε: Ότι υπάρχει ένας καλός υδροφόρος ορίζοντας από τον οποίο υδρεύεται όλο το λεκανοπέδιο και ότι στην περιοχή υπάρχουν και δύο εταιρίες εμφιάλωσης νερού που «υδροδοτούν» ένα μεγάλο ποσοστό της χώρας «καθώς κατέχουν το 80% του μεριδίου αγοράς στην εμπορία νερού». 

Πιο συγκεκριμένα, είπε ότι τα υδατικά αποθέματα στο σύστημα Μιτσικελίου είναι της τάξης των 67 εκατ. κυβικών το έτος, ενώ αυτά του συστήματος της Βελλάς της τάξης των 37 εκατ. κυβικών το έτος.

Το λεκανοπέδιο υδροδοτείται από το σύστημα του Μιτσικελίου. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 14 γεωτρήσεις παραγωγής πόσιμου νερού –σε Αγία Μαρίνα, σε Κρύα και σε Λογγάδες, όπως και 42 μεμονωμένες μικρές γεωτρήσεις σε χωριά και οικισμούς, από τις οποίες οι μισές είναι παραγωγικές.

Από τις 14 κύριες γεωτρήσεις (συμπεριλαμβάνει και η νέα γεώτρηση στους Λογγάδες), δεν είναι όλες παραγωγικές. Αυτή την περίοδο, η ΔΕΥΑΙ προσπαθεί να καταστήσει παραγωγικές τις 3 από τις 4 γεωτρήσεις στην Αγία Μαρίνα. Η μία από αυτές αναμένεται να μπει σε λειτουργία τις επόμενες μέρες, και οι άλλες δύο το επόμενο διάστημα.

Σε αυτό το σημείο ο κ. Παπαδιώτης αναφέρθηκε και στην έκκληση που έχει απευθύνει σε πολίτες για περιορισμό του ποτίσματος. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ δεν αποδέχτηκε την κατηγορία της κας Τσουμάνη περί ενεργοποίησης «της ατομικής ευθύνης». Όπως είπε, ζητήθηκε να γίνεται το πότισμα νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, για να μην υπάρχει πρόβλημα τις ώρες αιχμής.

Ξεκαθάρισε όμως και κάτι σημαντικό: Ότι για τα ποτίσματα πρέπει να χρησιμοποιείται το νερό άρδευσης και όχι ύδρευσης. Έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα γήπεδα με χόρτο, τα οποία ποτίζονται με πόσιμο νερό. «Θα μπορούσε να προβλεφθεί μια σύνδεση με τις δεξαμενές του δικτύου άρδευσης για να μην καταναλώνεται το νερό ύδρευσης. Το προσπαθούμε στην περιοχή της Παμβώτιδας. Δεν είναι εύκολο να γίνει σε μια μέρα» τόνισε.

Διευκρίνισε ακόμα ότι το ΠΕΑΚΙ, στην περιοχή του Πανηπειρωτικού Σταδίου, έχει δικές του αρδευτικές γεωτρήσεις και ότι οι δεξαμενές είναι στον λόφο. «Υπάρχουν κάποια προβλήματα στα συστήματα ασφάλειας και το νερό χύνεται στους δρόμους. Δεν είναι όμως πόσιμο νερό που ξοδεύεται».

Για τις απώλειες-διαρροές, είπε ότι «τα νούμερα είναι υψηλά, αλλά όχι ανησυχητικά». Όπως τόνισε ο κ. Παπαδιώτης, μια απώλεια της τάξης του 15-20% είναι αποδεκτή σε διεθνές επίπεδο. «Εμείς μπορεί να κινούμαστε γύρω στο 35% -με κάθε επιφύλαξη το νούμερο» τόνισε. Προς την κατεύθυνση του περιορισμού των διαρροών, ο κ. Παπαδιώτης επικαλέστηκε τα νέα έργα της ΔΕΥΑΙ (παροχόμετρα, έλεγχος του δικτύου) που θα επιτρέπουν την πιο γρήγορη «διάγνωση» των διαρροών.

Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στο λίγο τεχνικό προσωπικό που υπάρχει – 7 υδραυλικοί και 5 ηλεκτρολόγοι, με το δεδομένο ότι οι υπηρεσίες αυτές της ΔΕΥΑΙ λειτουργούν σε 24ωρη βάση.

Ένα καίριο ζήτημα για τον περιορισμό των απωλειών, είναι το δίκτυο ύδρευσης. Όπως είπε ο κ. Παπαδιώτης, υπάρχει ανάγκη για αντικατάσταση ή εκσυγχρονισμό του δικτύου, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι. Εξέφρασε την προσδοκία του ότι θα υπάρξουν στο μέλλον χρηματοδοτικά εργαλεία, αναφερόμενος σε πληροφορίες που θέλουν «το έτος 2025 να είναι αφιερωμένο στην ύδρευση».

Μια μεγάλη εκκρεμότητα που έρχεται από το παρελθόν, αφορά τη λειτουργία νέου δικτύου ύδρευσης που είχε εγκατασταθεί πριν από δεκαετία σε περιοχές της πόλης. Η εταιρία που είχε αναλάβει το έργο, πτώχευσε και έμεινε μετέωρες οι συνδέσεις σε αρκετά σημεία, με αποτέλεσμα άλλες κατοικίες να εξακολουθούν να υδρεύονται από το παλιό δίκτυο κι άλλες από το νέο δίκτυο. «Θα πρέπει να εκπονήσουμε ένα σχέδιο παρέμβασης ώστε να έχουμε ένα πλήρες και λειτουργικό σύστημα» κατέληξε στην τοποθέτησή του.

ΣΧΟΛΙΑ
Γιώργος
Είναι αυτονόητο ότι η διασπάθιση κοινών πόρων πρέπει να αποτελεί προσωπική ευθύνη. Την ΔΕΥΑΙ όμως ποιος την ελέγχει; Το διοικητικό της συμβούλιο ή κάποιος "άλλος φορέας"; Και κάτι άλλο: εάν πραγματικά θέλουμε την "πράσινη μετάβαση" και να γίνουμε "ενεργειακά ουδέτερη" πόλη θα πρέπει να εντοπίσουμε ΟΡΙΣΤΙΚΆ τους κήπους με τους χλοοτάπητες και τα γκαζόν που απαιτούν τεράστιες ποσότητες νερού και να δώσουμε τόπο σε πιο ήπια, σε πιο ντόπια βλάστηση που δεν έχει τόσο μεγάλες απαιτήσεις. Και καλό είναι ο Δήμος να αρχίσει από τα πάρκα του (τα οποία έχει πάψει να ποτίζει - μην κοιτάτε που φέτος πνιγήκαμε στις βροχοπτώσεις) και να δρομολογήσει την απαγόρευση των κήπων "αμερικάνικου" τύπου.
Γιώργος
Να εκτοπίσουμε
Θανάσης
Δίκτυα από αμίαντο στο κέντρο της πόλης,, δεξαμενές, αντλιοστάσια και γεωτρήσεις που δε δούλεψαν ποτέ, υδροβόρες επιχειρήσεις λόγω του φθηνού νερού. Η ΔΕΥΑΙ που θέλουμε διαχρονικά και που κανένας δήμαρχος δε θέλησε να εξυγειάνει
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ