ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αίτημα για 1 ευρώ ή και δωρεάν διόδια

Εικόνα του άρθρου Αίτημα για 1 ευρώ ή και δωρεάν διόδια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/05/2017, 18:20
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κάποτε, το θέμα της επιβολής διοδίων στην Εγνατία, έξω από τα Γιάννενα ήταν casus belli για τις τοπικές αρχές. Τώρα, η παρέμβαση γίνεται για να εφαρμοστεί το σύστημα αναλογικής χρέωσης. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει στην επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης. Βέβαια, αυτό, παρά τις επισημάνσεις και αιτήματα του κ. Καχριμάνη, δεν μοιάζει ιδιαίτερα πιθανό την παρούσα στιγμή ή και μεσοπρόθεσμα, γι αυτόν εδώ το λόγο.Ο κ. Καχριμάνης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι τα διόδια στο Δροσοχώρι «κόβουν» το νομό στα δύο και πρακτικά, υποχρεώνει τους κατοίκους του να πληρώνουν διόδια για πολύ συχνές μετακινήσεις τους (δεν αναφέρεται, αλλά εννοείται φυσικά η σημαντική ροή από και προς Μέτσοβο, ανάμεσα στα άλλα).

 «Το πρόβλημα όμως είναι σύνθετο και προκαλεί δικαιολογημένα  και αίσθημα   άδικης μεταχείρισης των Ηπειρωτών, καθώς με το Σταθμό Δροσοχωρίου,  στην Π.Ε. Ιωαννίνων στην  ουσία  θα λειτουργούν τρεις σταθμοί, κάτι που δεν συμβαίνει σε καμία άλλη περιοχή της Βόρειας Ελλάδος. Συγκεκριμένα ήδη λειτουργεί ο σταθμός Τύριας,  αλλά  και ο σταθμός Μαλακασίου,  ο οποίος είναι χωροθετημένος ελάχιστα χιλιόμετρα εκτός ορίων του νομού Ιωαννίνων,  επιβαρύνει όμως υπέρμετρα όσους μετακινούνται προς Τρίκαλα, καθώς η απόσταση που διανύουν μέχρι τον κόμβο εξόδου/εισόδου προς Καλαμπάκα - Τρίκαλα είναι ελάχιστη» λέει μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης. Ως εκ τούτου, το κόστος των διοδίων είναι μεγάλο, ειδικά όταν καλούνται οι οδηγοί που πηγαίνουν από το Μέτσοβο στην Καλαμπάκα να πληρώνουν 2,40 ευρώ για μόλις κάτι παραπάνω από 10 χλμ Εγνατίας οδού. Ο κ. Καχριμάνης επισημαίνει ακόμα τις εκκρεμότητες απαλλοτριώσεων που υπάρχουν στην περιοχή Μετσόβου και καταλήγει με την εξής πρόταση:

«Εκτιμούμε ότι έγινε για άλλη μια φορά κατανοητή η εφαρμογή ενός δίκαιου συστήματος διοδίων αναλογικής χρέωσης ενός ορίων της Περιφέρειας Ηπείρου όπως αυτό που προτείνουμε, μαζί με την απαλλαγή καταβολής διοδίων, όσων χρησιμοποιούν για ελάχιστα χιλιόμετρα την Εγνατία Οδό, πρακτική που εφαρμόζεται ήδη και σε άλλους οδικούς άξονες». Ζητάει στα διόδια Δροσοχωρίου και Τύριας  το πολύ 1 ευρώ, ενώ για όσους μετακινούνται από Μέτσοβο προς Καλαμπάκα-Τρίκαλα ζητάει κάρτα δωρεάν διέλευσης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back