Η βραχυχρόνια μίσθωση, σε συνδυασμό με τη μη ισορροπημένη αγορά ακινήτων στην Ελλάδα και την αμέριστη ελευθερία των τραπεζών και των funds, έχει εκτινάξει σε αρκετές περιοχές της χώρας, τις τιμές των ακινήτων και ειδικότερα, των ενοικίων.
Στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση, με την προϋπόθεση ότι θα τα μισθώσουν ως κύρια κατοικία για τρία χρόνια.
Ο ιδιοκτήτης ακινήτου που θα το μισθώσει έναντι 500 ευρώ το μήνα θα γλιτώσει φόρο 900 ευρώ ή 2.700 ευρώ στα τρία χρόνια.
Για τα airbnb, θα ισχύσει απαγόρευση στα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας τουλάχιστον για έναν χρόνο, ενώ στις συμβάσεις μέσω πλατφορμών θα ισχύσει νέο, αυξημένο τέλος.
Η αντίδραση της airbnb είναι… μετρημένη. Με ανακοίνωσή της, η επικεφαλής Public Policy της Airbnb για τη Νότια Ευρώπη Βαλεντίνα Ρέινο αναφέρει ότι «σε όλη την Ελλάδα, ένας τυπικός οικοδεσπότης στην Airbnb νοικιάζει ένα σπίτι για μόλις 24 διανυκτερεύσεις το χρόνο, ενώ περισσότεροι από ένας στους δύο αναφέρουν ότι το επιπλέον εισόδημα από αυτή τη δραστηριότητα τους βοηθάει να συντηρούν τα σπίτια τους».
Συμπλήρωσε δε ότι η εταιρία αναγνωρίζει «τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ορισμένες γειτονιές της Αθήνας - όπου η τουριστική κίνηση είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένη ή η διαθεσιμότητα σπιτιών σπάνια - και θέλουμε να συνεργαστούμε με την ελληνική κυβέρνηση σε στοχευμένες και αναλογικές λύσεις που θα βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των οφελών της φιλοξενίας με τις ανάγκες αυτών των περιοχών».
Βέβαια, η έννοια του «τυπικού ιδιοκτήτη» από τον εταιρικό είναι σαφώς διακριτή. Τόσο προγραμματικά, με επιδοτήσεις δηλαδή, όσο και με τις πολιτικές golden visa, έχει ευνοηθεί πάρα πολύ η συγκέντρωση ακινήτων σε εταιρίες, που είτε τα κρατούν κλειστά, είτε τα διαθέτουν ως airbnb. Σε αυτή την κατάσταση έχουν συμβάλλει θεαματικά κυβερνητικές αποφάσεις τα τελευταία χρόνια, έστω και αν η παρέμβαση στα διαμερίσματα της Αθήνας είναι μια από τις ελάχιστες παρεμβατικές πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση (η οποία χλευάζει το μέτρο της κοινωνικής κατοικίας, δια στόματος πρωθυπουργού…).
Προ ημερών, ο πρόεδρος των μεσιτών των Ιωαννίνων Θόδωρος Μπασιός είπε ότι στα Γιάννενα, δεν υφίσταται το ίδιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.
Ισχυρίστηκε επίσης ότι η βραχυχρόνια μίσθωση δεν «στερεί» σπίτια από τη μακροχρόνια.
Στα Γιάννενα υπάρχουν πάνω από 500 καταλύματα βραχυχρόνια μίσθωσης, σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδόχων.
Σύμφωνα με την πλατφόρμα στοιχείων για τη βραχυχρόνια μίσθωση, airdna υπάρχουν 528 ενεργές καταχωρήσεις. Η μέση απόδοσή τους εκτιμάται γύρω στα 9.000 ευρώ.
Τα συγκεκριμένα μεγέθη δεν μπορούν να διαμορφώσουν την αγορά της πόλης, καθώς η βασική της «κινητήρια δύναμη» παραμένουν οι φοιτητές-τριες και όχι ο τουρισμός, που είναι μεν σε ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, χωρίς όμως να έχει σχέση με τις κατακλυσμιαίες διαστάσεις σε κλασικές τουριστικές περιοχές της χώρας.
Ωστόσο, την επηρεάζουν σημαντικά και όχι ρίχνοντας τις τιμές των ενοικίων…