dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εσείς θα κάνατε «ξενοδοχείο» το σπίτι σας;

Εικόνα του άρθρου Εσείς θα κάνατε «ξενοδοχείο» το σπίτι σας;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/07/2016, 13:21
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Airbnb: Έξι γράμματα που κατάφεραν να δημιουργήσουν μια αναστάτωση σε διεθνές επίπεδο. Μια ψηφιακή πλατφόρμα ενοικίασης σπιτιών σε τουρίστες, η οποία θέτει τη ξενοδοχειακή φιλοξενία σε μια άλλη βάση, με πολλά ζητήματα να προκύπτουν.

Αν και η Airbnb υπάρχει από το 2008, στην Ελλάδα άρχισε να κάνει πιο αισθητή την παρουσία της τους τελευταίους μήνες, με την απελευθέρωση από 1.11.2015 των τουριστικών μισθώσεων, καθώς επιτρέπεται πλέον η εκμίσθωση ακινήτων για λιγότερο από 30 ημέρες (βραχυχρόνιες μισθώσεις), χωρίς να απαιτείται δηλαδή η κατοχή του ειδικού σήματος λειτουργίας από τον ΕΟΤ. Πριν από τη 1.11. 2015, πολλοί ιδιώτες νοίκιαζαν το σπίτι τους σε επισκέπτες χωρίς το ειδικό σήμα, με την τουριστική αστυνομία να βρίσκεται -θεωρητικά τουλάχιστον- στο κατόπι τους. Με την απελευθέρωση της δραστηριότητας αυτής, όλο και περισσότεροι ιδιώτες νοικιάζουν το σπίτι τους σε άλλους για μικρό χρονικό διάστημα για να αντλήσουν εύκολα έσοδα και να εξασφαλίσουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα στη μνημονιακή Ελλάδα.

Κερδισμένοι βγαίνουν, βέβαια, και οι τουρίστες οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να βρουν καταλύματα για όλα τα βαλάντια αλλά και να βιώσουν μια διαφορετική εμπειρία.


150 ΓΙΑΝΝΙΩΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Από την παγκόσμια αυτή τάση, δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι Γιαννιώτες. Τόσο αυτοί που νοικιάζουν τα σπίτια τους όσο και αυτοί που κάνουν χρήση της Airbnb για να περάσουν φθηνότερες καλοκαιρινές διακοπές σε τόπους, όπως η Κέρκυρα. Στην πλατφόρμα, πάνω από 150 γιαννιώτικες κατοικίες βρίσκονται προς ενοικίαση. Άλλες βρίσκονται σε κάποιο χωριό, άλλες στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, άλλες στο Ζαγόρι. Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει, όπως είναι φυσικό, την Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων, η οποία παρακολουθεί το θέμα. Την πλατφόρμα Airbnb τη χρησιμοποιούν πάντως και οι ίδιοι οι ξενοδόχοι. Μπορεί να μοιάζει παράδοξο, αλλά δεν είναι. Ιδιοκτήτες ξενώνων ή τουριστικών βιλών μέσω της Airbnb απευθύνονται σε ένα διαφορετικό κοινό, στο κοινό των λεγόμενων Millenials που συγκροτούν την ηλικιακή ομάδα των 18-35 ετών και το οποίο αναζητά συνήθως έναν πιο εναλλακτικό τρόπο διακοπών.

Σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς, πάντως, όπως είναι η Κρήτη, η πρακτική της Airbnb, και γενικότερα των επιχειρήσεων της οικονομίας διαμοιρασμού (sharing economy) όπως αποκαλούνται τέτοιου είδους ψηφιακές πλατφόρμες, πυροδοτούν αντιδράσεις από τους παραδοσιακούς ξενοδόχους που κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και ζητούν νομοθετική ρύθμιση από την πολιτεία.

Το ζήτημα της Airbnb δεν είναι μόνο ελληνικό. Σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, με εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο, όπως στο Βερολίνο, στη Βαρκελώνη και στο Παρίσι, υπάρχουν επιπτώσεις σε πολλά επίπεδα. Μία από αυτές είναι και η διευκόλυνση εκτόξευσης της τιμής των ενοικίων για τους κατοίκους της πόλης . Το Βερολίνο ξεκίνησε ήδη από τον Μάιο να επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στην ενοικίαση ιδιωτικών χώρων μέσω ψηφιακών πλατφόρμων, τύπου AirBnB. Κι αυτό στο πλαίσιο της προσπάθειας των τοπικών αρχών, να συγκρατήσει τις τιμές των ενοικιίων αλλά και να συμβάλει στην αποδέσμευση χώρων για μόνιμους κάτοικους και όχι μόνο για τουρίστες.

Μέσα σε λίγα χρόνια, λοιπόν, μια διαδικτυακή πλατφόρμα με έδρα το Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, με το σκεπτικό της οικονομίας του διαμοιρασμού -αν και τα κέρδη της εταιρίας είναι δυσθεώρητα από κρατήσεις μέσω πιστωτικής κάρτας τόσο από τον ενοικιαστή όσο και από τον ιδιοκτήτη-, κατάφερε να έχει ηγετική θέση στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.



ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3