ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Airbnb στα Γιάννενα: Όλο και ανεβαίνει

Εικόνα του άρθρου Airbnb στα Γιάννενα: Όλο και ανεβαίνει
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/12/2019, 10:24
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πριν από ένα χρόνο, η Ήπειρος ήταν προτελευταία Περιφέρεια στην Ελλάδα, στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, το γνωστό πλέον airbnb, αλλά παρουσίαζε τρομερή αύξηση διαθέσιμων οικημάτων, μέσα σε μια οκταετία.

Δύο μήνες αργότερα, τα κόστη διαμονής κυμαίνονταν από 25 έως 50 ευρώ τη μέρα.

Φέτος, αυτές τις μέρες, τα Γιάννενα μόνο διαθέτουν σχεδόν 300 διαθέσιμα καταλύματα, κυρίως γκαρσονιέρες και μέσα σε μια τριετία ο αριθμός τους έχει ανέβει από τα 71, στα 323.

Το Airbnb δεν είναι «αθώο». Οι επαγγελματίες του χώρου κυρίως ενοχλούνται από το γεγονός ότι μια φτηνή σε κόστος και σχεδόν… τζάμπα σε φόρο (τώρα είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια φορολόγησης) υπηρεσία που γι αυτούς, είναι η δουλειά τους, ουσιαστικά ανοίγει ανεξέλεγκτα.

Πόλεις όπως η Αθήνα αντιμετωπίζουν σοβαρό οικιστικό πρόβλημα πλέον, γιατί τα ενοίκια έχουν εκτοξευτεί και η διαθεσιμότητα των σπιτιών, έχει περιοριστεί, ενώ διεθνώς γίνονται προσπάθειες για έλεγχο της δραστηριότητας.

Από την άλλη, οι ιδιοκτήτες βλέπουν ένα έσοδο να μπαίνει στο λογαριασμό τους. Το μέσο μηνιαίο εισόδημα υπολογίζεται γύρω στα 511 ευρώ τη μέρα, με τον Δεκέμβριο να φτάνει τα 720 ευρώ. Οι «αναλυτές» από την πλευρά τους διαπιστώνουν την «άυλη επιχειρηματικότητα» στην πλατφόρμα airbnb, με μια αρκετά διακριτή ελαφρότητα πάντως, στην ανάλυσή τους.

Σύμφωνα με το Airdna, στα Γιάννενα, ο «καυτός μήνας Δεκέμβριος» θα ανεβάσει το μέσο όρο ημερήσιου κόστους για τους επισκέπτες στα 50 ευρώ, ενώ ο λιγότερο δημοφιλής μήνας, ο Ιούνιος κοστίζει περίπου 38 ευρώ η μέρα.

Στα Γιάννενα, το περασμένο καλοκαίρι της μικρής άνθησης της οικοδομής, αρκετές παλιές κατοικίες μετατράπηκαν σε συγκροτήματα «στούντιο» και γκαρσονιερών για να τα εκμεταλλευτούν οι ιδιοκτήτες στην πλατφόρμα του airbnb.

Η πόλη πάντως διατηρεί την καλή βαθμολογία που παίρνει και στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, με το 92% που βάζουν βαθμό στο airbnb να κυμαίνεται πάνω από το 4,5.

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
Asta
"μέσο μηνιαίο εισόδημα ... 511 ευρώ τη μέρα..." μάλλον κάτι λάθος υπάρχει εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back