Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Airbnb: Καλοκαιρινή και χειμερινή Ήπειρος

Εικόνα του άρθρου Airbnb: Καλοκαιρινή και χειμερινή Ήπειρος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/08/2022, 15:06
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ανοδική είναι η τάση των κρατήσεων σε καταλύματα βραχείας μίσθωσης στα Γιάννενα, σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας Airdna.

To δεύτερο τρίμηνο του 2022 παρουσιάζεται μια αύξηση 9% σε σχέση με την προηγούμενη, αντίστοιχη περίοδο και η «στάθμη» είναι πιο ψηλά από το δεύτερο τρίμηνο του 2019.

Κυρίως νοικιάζονται γκαρσονιέρες και δυάρια, κατά συντριπτικό ποσοστό μέσα από την πλατφόρμα Airbnb.

Καταχωρημένα είναι 381 καταλύματα σε όλη την έκταση του Δήμου. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία (Μάιος 2022) αναφέρουν «πληρότητα» (ένα αρκετά σχετικό μέγεθος, σε ό,τι αφορά τα Airbnb) 29% και μέσο έσοδο 473 ευρώ (66 ευρώ τη μέρα, τον περασμένο Απρίλιο).

Οι διαστάσεις φυσικά, δεν είναι μόνο οι αριθμητικές.

Η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων πρόσφατα διαφώνησε επίσημα με την ένταξη των ΚΒΜ σε προγράμματα επιδοτούμενου τουρισμού, για παράδειγμα.

Επίσης, η παρουσία τους επηρεάζει επί το ακριβότερον την αγορά ή ενοικίαση στέγης στα Γιάννενα, μια κατεξοχήν «φοιτητική» στεγαστική οικονομία και δημιουργεί, σε συνδυασμό με τις τάσεις που δημιουργούν φορείς της αγοράς (μεσιτεία κ.λπ.) τιμές ακριβές και συχνότατα, αναντίστοιχες με την προσφερόμενη ποιότητα.

Επίσης, μια ακόμα διάσταση των αριθμών, είναι ότι η πόλη των Ιωαννίνων παραμένει ένας χειμερινός προορισμός. Το μέσο ημερήσιο έσοδο είναι πολύ μικρότερο το καλοκαίρι και η πληρότητα κάτω από το μισό (από Οκτώβριο σε Μάιο).

Πολύ πιο ανεβασμένα τα μεγέθη και αρκετά διαφορετικά, είναι σε κλασικούς τουριστικούς προορισμούς, όπως το Ζαγόρι: εκεί, σύμφωνα με το Airdna διατίθενται 117 καταλύματα (σε όλο τον Δήμο) και το χειμώνα, τον Ιανουάριο, η μέση τιμή ενοικίασης είναι 149 ευρώ. Μεγάλες πληρότητες όμως (53%) εμφανίζονται τον Αύγουστο.

Η Πρέβεζα από την άλλη, διαθέτει 536 ενεργά καταλύματα, καλοκαιρινής «στόχευσης»: 79% πληρότητα τον Αύγουστο, 95 ευρώ μέση ημερήσια δαπάνη μίσθωσης τον Ιούλιο…

H περιοχή της Ηγουμενίτσας, επίσης καλοκαιρινός προορισμός, έχει μεγάλη κίνηση τον Αύγουστο (πληρότητες, έσοδα) και σχεδόν όσα καταλύματα διατίθενται και στα Γιάννενα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3