Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Airbnb στα Γιάννενα: Μια άνοδος που ανακόπηκε

Εικόνα του άρθρου Το Airbnb στα Γιάννενα: Μια άνοδος που ανακόπηκε
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/09/2020, 22:13
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Airbnb, η βραχύχρονη ενοικίαση ακινήτων, προκάλεσε τα τρία τελευταία χρόνια μια ανακατανομή, καταρχάς στην αγορά ακινήτων γενικότερα και στα ενοίκια, κατά δεύτερον στην οικονομική τουριστική κίνηση.

Όχι χωρίς κριτική, η οποία συχνά είναι απόλυτα δικαιολογημένη και συχνά με αλόγιστη εξάπλωση, το Airbnb «κέρδισε» το χώρο του. Ανάμεσα στις υπόλοιπες πόλεις της χώρας, το έκανε και στα Γιάννενα.

Πόσο χώρο κατέλαβε όμως;

Ο Τύπος Ιωαννίνων typos-i.gr και το AirDNA παρουσιάζουν σήμερα αναλυτικά στοιχεία για την κίνηση των τριών καλοκαιρινών μηνών του 2020, οι οποίοι ήταν και οι πιο ιδιαίτεροι των τελευταίων χρόνων, λόγω της πανδημίας.

Φέτος λοιπόν, υπήρξε μια σχετική κίνηση. Τον Αύγουστο για παράδειγμα, καταχωρήθηκαν συνολικά 288 καταλύματα και συνολικά, καταγράφηκαν 2.545  διανυκτερεύσεις στην πόλη.

Οι αριθμοί είναι αρκετά πεσμένοι σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό Αύγουστο.  -27%  στις διανυκτερεύσεις, -21% στις κρατήσεις, στα ίδια περίπου διαθέσιμα καταλύματα (μάλιστα, τον Ιούνιο είχαν αυξηθεί ελαφρά, σε σχέση με τα διαθέσιμα τον περσινό Ιούνιο).

Ενδιαφέρον έχουν επίσης και τα στοιχεία που παρέχει η AirDNA, συγκριτικά με τα ξενοδοχεία της περιοχής: Υπολογίζει ότι τον Αύγουστο είχαν μεγαλύτερη πληρότητα (53,3%). To δεδομένο περιλαμβάνει στούντιο και καταλύματα με ένα υπνοδωμάτιο, τα οποία ήταν και αυτά που παρουσίασαν αύξηση 1% κατά τη συγκεκριμένη περίοδο.

Στα Γιάννενα διατίθενται περίπου 300 καταλύματα μέσω του συστήματος κράτησης Airbnb. Καθόλου ευκαταφρόνητος αριθμός, αν σκεφτεί κανείς ότι η πόλη καταλαμβάνει ένα πολύ μικρό κομμάτι της τουριστικής «πίτας», από την οποία πρέπει να… τραφούν και οι ξενοδοχειακές μονάδες κάθε μεγέθους.

Φέτος πάντως, η μέση τιμή ενοικίασης μειώθηκε ελαφρά, τον Αύγουστο. Η μέση τιμή είναι ακριβότερη από αυτή των ξενοδοχείων, στα Γιάννενα.

Σε άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, οι ενοικιαστές Airbnb στα Γιάννενα προτιμούν κυρίως ολόκληρο το οίκημα. Τον Αύγουστο, η πληρότητα κυμάνθηκε στο 49,5%, λίγο πιο κάτω από πέρυσι (-6% συγκεκριμένα).

Ενδεικτικό της ανάπτυξης αυτής της οικονομικής δραστηριότητας, είναι ότι τον Ιανουάριο του 2019, τα διαθέσιμα καταλύματα ήταν 184. Τον Ιανουάριο του 2020, που είναι σαφώς πιο κινητικός τουριστικά μήνας στην πόλη, ήταν διαθέσιμα 332 καταλύματα, αυξημένα κατά 45%...

To Airbnb στα Γιάννενα, με τα στοιχεία του AirDNA:

Αύγουστος 2020

Σύγκριση Αυγ20-Αυγ19
Διαθεσιμότητα

288

-1%

Πληρότητα

49,50%

-6%

Διανυκτερεύσεις

2.545

-27%

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back