ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ «ΤΥΠΟ»

Αίολος περιπλανώμενος στα βουνά του Μετσόβου ...

Εικόνα του άρθρου Αίολος περιπλανώμενος στα βουνά του Μετσόβου ...
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/06/2020, 22:12
ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ «ΤΥΠΟ»

Του Φώντα Χήτα

Ο Δήμαρχος Μετσόβου Κώστας Τζαφέας, με δήλωση του (στο facebook), την 1η Ιουνίου 2020, διαβεβαιώνει για την αποφασιστική στάση του Δήμου, να αποτραπεί όπως λέει, οποιαδήποτε παρέμβαση στα βουνά μας, με την εγκατάσταση αιολικών σταθμών.

Την ίδια στιγμή, κι άλλες παρεμβάσεις, όπως της ελάσσονος αντιπολίτευσης (Θεόφιλος Σούλτης), μεμονωμένων δημοτικών συμβούλων, της Τοπικής Κοινότητας Μετσόβου, φορέων όπως ο Αθλητικός Όμιλος Μετσόβου και απλών πολιτών, έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το τεράστιο αυτό ζήτημα οικολογικής καταστροφής του φυσικού πλούτου στον τόπο μας.

Ωραία λοιπόν, κάτι αρχίζει να κινείται, σε ποια κατεύθυνση, θα το δείξει η πορεία, γιατί βέβαια οι εξελίξεις τρέχουν κι αυτά που έρχονται είναι ακόμη χειρότερα.

Κι επειδή χρόνος δεν υπάρχει, ας ετοιμαστεί, σε πρώτη φάση και κατατεθεί, η ένσταση για τους 4 αιολικούς σταθμούς συνολικής ισχύος 88,45 MW στο Περιστέρι, ως τις 4 Ιουλίου που λήγει η σχετική προθεσμία.

Αρκούν όμως άραγε, μια δήλωση προθέσεων, κάποιες αναρτήσεις και διαμαρτυρίες στο διαδίκτυο, μερικές αυθόρμητες πράξεις και πρωτοβουλίες πολιτών, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ένα ολόκληρο σύστημα που έχει στηθεί με σκοπό την άλωση των βουνών μας, στο όνομα της – υποτίθεται – πράσινης ανάπτυξης, με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Ασφαλώς και όχι.

Ας μιλήσουμε λοιπόν τη γλώσσα της αλήθειας, όπως ζητάμε από την αρχή.

Όταν απουσιάζει ο κεντρικός στρατηγικός σχεδιασμός, το νέο Χωροταξικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όταν ανεξέλεγκτα και με μελέτες με ψευδή και αλλοπρόσαλλα στοιχεία χαρτογιακάδων, που ούτε κατά διάνοια γνωρίζουν την περιοχή μας, αλλά με copy paste δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα, χωροθετούνται αιολικά βιομηχανικά πάρκα, ασφαλώς και δεν μπορούμε να δεχτούμε τις ...αγνές προθέσεις των αεριτζήδων και αδρά επιδοτούμενων επενδυτών.

Όταν χωροθετούνται αιολικά εντός προστατευόμενων περιοχών Natura και βαφτίζεται το κρέας ψάρι, όταν κάθε κορυφογραμμή μας σημαδεύεται, όταν αποσιωπούνται ενέργειες, που ξαφνικά εμφανίζονται και δημιουργούν τετελεσμένα, δεν μπορεί να μας καθιστούν ήσυχους, παρά μόνον έντονα προβληματισμένους.

Όχι, δεν είμαστε απέναντι στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Είμαστε απέναντι στο πλιάτσικο που επιχειρείται, σε εκείνους που λυμαίνονται τον φυσικό πλούτο λες και είναι ιδιωτική τους περιουσία, σ' αυτούς που τον απεμπολούν κλείνοντας το μάτι στους άρπαγες του, στην αποσιώπηση των πραγματικών εναλλακτικών μορφών ενέργειας, ανάλογα με την περιοχή και τις ιδιαιτερότητες της. Ας ενημερωθούν επιτέλους, για παράδειγμα, όσοι υποτίθεται νοιάζονται για τον τόπο τους, για την περίφημη Μελέτη του 2011 για το ενεργειακό δυναμικό της Περιφέρειας Ηπείρου ( https://fatzetu.blogspot.com/2014/01/2011_24.html?spref=fb&fbclid=IwAR0wAgEbHd-iCMWx90nI7avvuhDHMWfhxmaqmouHzfOZxZSLBJh0VMm7EuY ). Θα τους λυθούν αρκετές απορίες...

Είπε ο Δήμαρχος (1/6/20): «...ο Δήμος δεν ενημερώνεται για όλες τις αδειοδοτήσεις». Αλήθεια;

Για ποιες άραγε ενημερώνεται και για ποιες όχι; Και πώς εμείς, σε μια μικρή έρευνα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), αλλά και αλλού, βρήκαμε τουλάχιστον 23 περιπτώσεις που είτε βρίσκονται στο στάδιο της έγκρισης των αδειών, είτε της αδειοδότησης (μία μονάδα ήδη λειτουργεί), συνολικής ισχύος περίπου 450 MW! Πόσο μάλλον, ένας Δήμος, που εκτός των άλλων θα έπρεπε να είναι υποψιασμένος με το νταβαντούρι που γίνεται για τις ΑΠΕ σε όλη την Ελλάδα...

Και συνεχίζει ο Δήμαρχος (1/6/20): «...Όσον αφορά τα αιολικά που ακούγονται στην περιοχή μας…». Δεν... ακούγονται Δήμαρχε μας, έχουν ανακοινωθεί, τα ξέρει όλος ο κόσμος.

Σ' ότι αφορά το έργο-τέρας στα βουνά του Ανηλίου, το 2014, κανένας Δήμος, καμιά αντιπολίτευση δεν το σταμάτησε. Ακολούθησαν τελευταίοι και καταϊδρωμένοι. Ως τότε το έκρυβαν... Αλλά αυτό είναι παρελθόν βέβαια, αν και το ξαναβρίσκουμε τώρα μπροστά μας και ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και μεγάλος.

Μας βρίσκει σύμφωνους η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να ζητεί ομόφωνη απόφαση και στάση του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε “να αποτραπεί οποιαδήποτε παρέμβαση στα βουνά μας, χωρίς μάλιστα την βούληση μας, ακόμη περισσότερο όταν οι εκτάσεις αυτές είναι δημοτικές” (δήλωση Δημάρχου, 1/6/20).

Ζητούμε όμως, αυτή η απόφαση να έχει και τη λαϊκή ενδυνάμωση, μέσα από Ανοιχτή Συνέλευση των Πολιτών του Δήμου, όπου και θα αναλυθούν όλες οι επί μέρους παράμετροι, θα υπάρξει πλήρης ενημέρωση – γιατί στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάολος να ξέρετε – θα σταλεί ομόθυμο και ομόφωνο αίτημα όλων, πως τα βουνά μας, δεν είναι τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι, έξι το λαδόξιδο, μα ο ίδιος ο πλούτος μας, το σήμα κατατεθέν μας, η ζωή και η ανάσα του τόπου μας.

Με παραλήπτες εκεί και όπου πρέπει. Στην τοπική, περιφερειακή και κεντρική εξουσία...

Για να γίνουν όμως όλα αυτά, δεν μπορεί να συμβαδίζουν με δηλώσεις του τύπου: «Το Μέτσοβο για μια ακόμη φορά βρίσκεται στην πρωτοπορία. Η επένδυση είναι πολύ σημαντική, η συνεργασία που είχαμε ήταν άριστη και ευχόμαστε τα καλύτερα» (δηλώσεις του Δημάρχου στις 2 Οκτωβρίου 2017, στα εγκαίνια του πρώτου αιολικού σταθμού στη θέση «Βαρικό»).

Αλλά και ένα χρόνο μετά: «Εγώ προσωπικά και η συντριπτική πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, είμαστε υποστηρικτές της αξιοποίησης κάθε ευκαιρίας, της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή μας και που προσδίδουν έσοδα και βοηθούν στην ήπια ανάπτυξη των ενεργειακών δεδομένων του Δήμου και της περιοχής.

Στα πλαίσια αυτά, εγκρίναμε και συνηγορήσαμε υπέρ της εγκατάστασης της πρώτης μονάδας ΑΠΕ με την εφαρμογή αιολικών ανεμογεννητριών στην Ήπειρο, στα όρια του Δήμου Μετσόβου.

Υπάρχει πρόθεση αλλά και ενδιαφέρουσες προτάσεις περαιτέρω επέκτασης και εφαρμογής και άλλων δικτύων ανεμογεννητριών σε συνεργασία και μετά την έκδοση σχετικών αδειών, ώστε να αξιοποιήσουν ήπια τα ενεργειακά αποθέματα χωρίς να ενοχλούν το περιβάλλον.

Θέλω να εξάρω και την κατανόηση και το επίπεδο αποδοχής της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοτών μου που βοηθούν τον Δήμο να καρπωθεί σημαντικών εσόδων, που τον βοηθά για την  περαιτέρω πρόοδο του». (Συνέντευξη του Δημάρχου, στο visit-ioannina.gr το 2018)

Συνεπώς δεν πέφτουμε από τα σύννεφα διαπιστώνοντας πως, ο Δήμος μας, με τον πλέον επίσημο τρόπο εμφανίζεται να έχει την πρόθεση σε “ενδιαφέρουσες προτάσεις”, που δεν.. .ενοχλούν το περιβάλλον, όπως λέει. 

Μαθαίνουμε επίσης ότι, ο Δήμος καρπώνεται σημαντικά έσοδα, για την πρόοδο του και πως υπάρχει συντριπτική αποδοχή των πολιτών σ' αυτή την κατεύθυνση. Στην... κατακρεούργηση δηλαδή των κορυφογραμμών στα βουνά μας, των δασικών εκτάσεων, του δάσους -του Δημοτικού δάσους, μη το ξεχνάμε- του φυσικού τους κάλλους.

Όχι, με αυτή τη λογική, με μνήμη χρυσόψαρου, κάθε προσπάθεια να μιλήσουμε ανοιχτά, να πούμε αλήθειες, να ενημερωθεί ο κόσμος, να κονιορτοποιήσουμε επιχειρήματα για την αναγκαιότητα τέτοιων “επενδύσεων” στον τόπο μας, να προστατεύσουμε ότι μας κληροδότησαν οι πρόγονοι μας, ως φυσικό πλούτο, είναι καταδικασμένη να αποτύχει, αν επιμένουμε, ή και κρύβουμε επιμελώς τι είπαμε, τι κάναμε, τι θέλουμε να γίνει...

Ανοιχτές λοιπόν διαδικασίες, συμμετοχή του κόσμου, ενίσχυση της φωνής δικαίου στις αποφάσεις των αρμοδίων αρχών μας και ότι άλλο, στην άκρη.

Γι αυτό και η πρωτοβουλία πρέπει να έχει χαραχτήρα μαζικό, να μετέχουν άπαντες, όσοι περισσότεροι, προς την ίδια κατεύθυνση, με την ίδια γλώσσα, την ίδια προοπτική, από την ίδια πλευρά.

Έκαστος, εφ' ω ετάχθη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back