ΚΟΣΜΟΣ

Αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ

Εικόνα του άρθρου Αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/10/2023, 16:44
ΚΟΣΜΟΣ

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε το Σάββατο τη μεγαλύτερη επίθεση στο Ισραήλ εδώ και χρόνια, σκοτώνοντας περισσότερους από 20 ανθρώπους σε μια αιφνιδιαστική επίθεση που συνδύασε τη διείσδυση ενόπλων σε ισραηλινές πόλεις με έναν καταιγισμό ρουκετών που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας.

Τουλάχιστον 22 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί από την επίθεση μέχρι στιγμής και περισσότεροι από 250 έχουν τραυματιστεί, ανακοίνωσε η υπηρεσία ασθενοφόρων του Ισραήλ, αλλά πρόσθεσε ότι ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί.

«Πολίτες του Ισραήλ, είμαστε σε πόλεμο, όχι σε επιχείρηση, όχι σε κλιμάκωση, σε πόλεμο», ανέφερε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ο εχθρός θα πληρώσει ένα τιμήμα που δεν φαντάζεται» πρόσθεσε.


Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, όπου μάρτυρες ανέφεραν ότι άκουσαν ισχυρές εκρήξεις, με τουλάχιστον δύο νεκρούς.

Η επίθεση σηματοδότησε μια άνευ προηγουμένου διείσδυση άγνωστου αριθμού ενόπλων της Χαμάς στο Ισραήλ από τη Γάζα και μια από τις σοβαρότερες κλιμακώσεις στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση εδώ και χρόνια.

Ο ισραηλινός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός Reshet 13 TV News ανέφερε ότι οι μαχητές κρατούσαν ομήρους Ισραηλινούς στην πόλη Οφακίμ και ότι πέντε Παλαιστίνιοι μαχητές σκοτώθηκαν στην πόλη Σντερότ και έβαλαν φωτιά σε σπίτια.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πυροβολισμούς μεταξύ ομάδων Παλαιστινίων μαχητών και δυνάμεων ασφαλείας σε πόλεις του νότιου Ισραήλ. Ο αρχηγός της ισραηλινής αστυνομίας δήλωσε ότι υπήρχαν «21 ενεργές μάχες» στο νότιο Ισραήλ, γεγονός που δείχνει την έκταση της επίθεσης.

Στη Γάζα, οι άνθρωποι έσπευσαν να αγοράσουν προμήθειες εν αναμονή των ημερών συγκρούσεων που θα ακολουθήσουν. Ορισμένοι εκκένωσαν τα σπίτια τους και κατευθύνθηκαν σε καταφύγια.

Ο στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς Μοχάμαντ Ντέιφ ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρησης σε εκπομπή στα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς, καλώντας τους Παλαιστίνιους παντού να πολεμήσουν.

«Αυτή είναι η ημέρα της μεγαλύτερης μάχης για να τερματιστεί η τελευταία κατοχή στη γη», είπε, προσθέτοντας ότι έχουν εκτοξευτεί 5.000 ρουκέτες.

Η τελευταία μεγάλη ανάφλεξη μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ήταν ένας πόλεμος 10 ημερών το 2021.


Επιστράτευση

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γκαλάντ δήλωσε ότι "τα στρατεύματα μάχονται εναντίον του εχθρού σε κάθε τοποθεσία" και ενέκρινε την επιστράτευση εφέδρων.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι δυνάμεις του επιχειρούν εντός της Γάζας, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον περαστικών στο Σντερότ, ενώ πλάνα που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν συγκρούσεις στους δρόμους της πόλης καθώς και ένοπλους με τζιπ να περιφέρονται στην ύπαιθρο.


Κλιμάκωση

Η κλιμάκωση έρχεται με φόντο την έξαρση της βίας μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων μαχητών στη Δυτική Όχθη, η οποία μαζί με τη Λωρίδα της Γάζας είναι μέρος των εδαφών όπου οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν εδώ και καιρό να δημιουργήσουν κράτος.

Έρχεται επίσης σε μια περίοδο πολιτικής αναταραχής στο Ισραήλ, το οποίο έχει διχαστεί από βαθιές διαιρέσεις σχετικά με τις κινήσεις για την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος, και καθώς η Ουάσινγκτον εργάζεται για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα εξομαλύνει τους δεσμούς μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν λιβανέζικη ομάδα Χεζμπολάχ δήλωσε ότι η επιχείρηση ήταν μια «αποφασιστική απάντηση στη συνεχιζόμενη κατοχή του Ισραήλ και ένα μήνυμα προς όσους επιδιώκουν την εξομάλυνση με το Ισραήλ».

Η επίθεση σημειώθηκε μια ημέρα αφότου το Ισραήλ γιόρτασε την 50ή επέτειο του πολέμου του 1973 που έφερε τη χώρα στα πρόθυρα καταστροφικής ήττας σε μια αιφνιδιαστική επίθεση από τη Συρία και την Αίγυπτο.

Με πληροφορίες από Reuters


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back