Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Αγωνιστική Συσπείρωση: «Το ίδιο προσωπικό για covid και μη covid»

Εικόνα του άρθρου Αγωνιστική Συσπείρωση: «Το ίδιο προσωπικό για covid και μη covid»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/08/2020, 14:25
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει «ανησυχητική» την κατάσταση ετοιμότητας των δημόσιων δομών υγείας στην Ήπειρο.

Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, με την πρώτη  αύξηση των κρουσμάτων στην κοινότητα, «βρέθηκε σε κατάσταση αδυναμίας να ανταπεξέλθει στις συνδυαστικές ανάγκες».

Το ΤΕΠ, σημειώνει η παράταξη, έχει επιφορτιστεί με το καθήκον της ιχνηλάτησης των επαφών θετικών περιστατικών. «Αυτό έχει οδηγήσει σε  δυσκολίες ταυτόχρονης ανταπόκρισης στα υπόλοιπα επείγοντα περισταστικά, με αυξημένο κίνδυνο διασποράς του ιού» τονίζει.

Καταγγέλλει τη νέα διοίκηση του νοσοκομείου, λέγοντας ότι «για να δικαιολογήσει την απαράδεκτη κατάσταση στα ΤΕΠ που καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, αφήνει να εννοηθεί ότι πρόκειται για ανυπόστατες γκρίνιες από ένα προσωπικό που στο 1ο κύμα της πανδημίας δεν κουράστηκε λόγω της μειωμένης προσέλευσης ασθενών στο ΤΕΠ».

Για τις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας προσλήφθηκαν 6 συμβασιούχοι γιατροί, οι οποίοι, σύμφωνα με την Αγωνιστική Συσπείρωση, έχουν κατανεμηθεί εκτός ΤΕΠ, για να καλυφθούνε προϋπάρχουσες ελλείψεις σε κλινικές. Τονίζει ακόμα ότι «δεν υπάρχει σταθερή παρουσία ιατρού στην διαλογή των ΤΕΠ και οι τρύπες επιδιώκεται να μπαλωθούν με την συνδρομή φοιτητών ιατρικής. Την ίδια στιγμή το ΤΕΠ δεν έχει αυτοτελές ιατρείο covid. Το ίδιο ελάχιστο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που ασχολείται με τα covid περιστατικά και την ιχνηλάτηση, εντέλλεται ταυτόχρονα να αντιμετωπίζει και τα μη covid περιστατικά».

Επιπλέον, αναφέρει ότι οι ασθενείς (covid και μη) περιμένουν  στο ίδιο χώρο αναμονής και ότι οι ίδιοι παθολόγοι που απασχολούνται στην μονάδα λοιμωδών θετικών περιστατικών με τα covid περιστατικά, εφημερεύουν ταυτόχρονα και στην παθολογική κλινική, «αποτελώντας πιθανό κρίκο μετάδοσης του ιού».

Η παράταξη ακόμα καταγγέλλει ότι

  • Είναι ελάχιστες οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ για την λήψη test covid και την ιχνηλάτηση
  • Δεν δημιουργήθηκαν ποτέ τα ΚΥ-covid που έχει εξαγγείλει πολλάκις η κυβέρνηση.
  • Τα υπάρχοντα ΚΥ αδυνατούν να συνεισφέρουν στην λήψη test σε μεγάλη έκταση, λόγω έλλειψης υποδομών, χώρων και υποστελέχωσης σε βασικές ειδικότητες ιατρών.

Η παράταξη έχει παρατηρήσεις και για το αφήγημα της Ηπείρου ως ασφαλή προορισμού:

«Η διαφήμιση της Ηπείρου από τις τοπικές αρχές ως «ασφαλή προορισμό» για τουρισμό, χάρη και στις υγειονομικές υπηρεσίες που έχει, αποτελεί κοροϊδία προς το λαό της περιοχής. Είναι γνωστή η διαχρονική πολιτική εγκατάλειψης των περιφερειακών νοσοκομείων που οδηγεί σε υπερφόρτωση και του ΠΓΝΙ» τονίζει και αναφέρει ότι «στο Γ.Ν. Πρέβεζας, η κατάσταση σε νευραλγικά τμήματα είναι άκρως οριακή και επικίνδυνη. Η παθολογική λειτουργεί με τρεις παθολόγους ιατρούς,  από τους οποίους  ο ένας υπό σύνταξη. Υπάρχουν δύο  αναισθησιολόγοι με αποτέλεσμα 10 ημέρες το μήνα το νοσοκομείο να εφημερεύει χωρίς αναισθησιολόγο, χωρίς δυνατότητα αντιμετώπισης επειγόντων χειρουργικών περιστατικών. Υπάρχουν μόλις  δύο ορθοπεδικοί, που οδηγεί το νοσοκομείο 14 ημέρες το μήνα να εφημερεύει χωρίς ορθοπεδικό. Υπάρχει σοβαρή έλλειψη από τεχνολόγους στο ακτινολογικό τμήμα».

Ανάλογα σκηνικά αναφέρει για τα νοσοκομεία Λευκάδας και Φιλιατών. Για το δεύτερο, τονίζει ότι «οι εργαζόμενοι έχουν βρεθεί σε οριακή και επικίνδυνη κατάσταση, αφού με τεράστιες ελλείψεις έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν δύο κρίσεις για διερεύνηση αυξημένου αριθμού πιθανών κρουσμάτων (Παραμυθιά και πρόσφατα στα Σύβοτα). Παρόλα αυτά η κατάσταση παραμένει ίδια όλο το καλοκαίρι. Υπουργείο, ΥΠΕ και διοίκηση προσπερνούν αδιάφορα την ενημέρωση από το σωματείο εργαζομένων, σχετικά με τα τεράστια προβλήματα χώρων, εξοπλισμού, προσωπικού και  έλλειψης οργανωτικών μέτρων στο νοσοκομείο».

Για την πιθανή εστία διασποράς στα Σύβοτα, πριν από μερικές μέρες, η παράταξη αναφέρει:

«Ανέδειξε  συνολικά τη σοβαρή γύμνια των δημόσιων δομών της περιοχής (πολλοί απευθύνθηκαν σε ιδιωτικά ιατρεία) αλλά και την  απαράδεκτη πολιτική της κυβέρνησης και της Περιφερειακής αρχής Ηπείρου. Για άλλη μία φορά αναδεικνύουν ότι κριτήριο στη διαχείριση της πανδημίας είναι τα κέρδη, ειδικά των επιχειρήσεων στον τουρισμό και η συγκάλυψη της κρατικής ευθύνης με την υπερπροβολή της ατομικής ευθύνης».

«Η αποθράσυνση των κυβερνητικών επιτελείων στην προσπάθεια τους να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους γίνεται εξόφθαλμα ορατή από το γεγονός ότι έχουν στήσει ανεμιστήρα λάσπης σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, για να βγαίνουν λάδι οι μόνοι ωφελημένοι από την  διαχείριση της πανδημίας. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι  του τουρισμού, των μεταφορών, της ιδιωτικής υγείας και όσοι προσδοκούν να πάρουν μερίδιο από την εμπορευματοποίηση της υγείας» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back