Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αγροτική ανάπτυξη: Λίγο απ’ όλα

Εικόνα του άρθρου Αγροτική ανάπτυξη: Λίγο απ’ όλα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/07/2017, 22:13
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια συζήτηση για την αγροτική ανάπτυξη στο περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου μπορεί να περιλαμβάνει τα πάντα: από τις αγροτικές επιδοτήσεις και τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» μέχρι τα προγράμματα και τα στέγαστρα για τα ζώα των μετακινούμενων κτηνοτρόφων. Και έτσι ακριβώς έγινε και στη σημερινή συνεδρίαση, με την κάθε παράταξη να έχει μια διαφορετική προσέγγιση για το τι σημαίνει «αγροτική ανάπτυξη» και πώς αυτή θα πρέπει να προωθείται από μια περιφερειακή αρχή.

Αν σε κάτι συμφώνησαν όλες οι πλευρές, πάντως, ήταν στην απόρριψη της εμπορικής συμφωνίας της Ε.Ε-Καναδά για τη CETA, η οποία «πέρασε» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από μερικούς μήνες με τη σύμφωνη γνώμη ελλήνων ευρωβουλευτών της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ. Το κρας τεστ θα έρθει βέβαια όταν η διατλαντική αυτή συμφωνία θα πάει στη Βουλή.

Το περιφερειακό συμβούλιο της Ηπείρου, πάντως, έχει ξεκάθαρη θέση: Λέει «όχι» στη CETA αλλά και στην εμπορική συμφωνία της Ε.Ε. με χώρες της Αφρικής για τη φέτα. Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, μάλιστα, ανέφερε κατά τη συνεδρίαση ότι ως εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας για αγροτικά ζητήματα, πιστεύει πως έχει πείσει «αρκετούς βουλευτές να μην ψηφίσουν τη CETA».

Στα της φέτας, ο κ. Καχριμάνης υπεραμύνθηκε της ιδιωτικοποίησης της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνης», λέγοντας ότι «αν δεν είχε γίνει ιδιωτική, σήμερα η ‘Δωδώνη’ δεν υπήρχε», σε αντίθεση με την παράταξη «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο» που εξέφρασε διαφορετική θέση.

Όσο για το τι σημαίνει «αγροτική ανάπτυξη» γενικότερα, η περιφερειακή αρχή υποστήριξε ότι τα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι «δεμένα» στο επίπεδο των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, καθώς την πολιτική της αγροτικής ανάπτυξης τη χαράζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ωστόσο, μίλησε για παρεμβάσεις της Περιφέρειας προς την κατεύθυνση διορθωτικών κινήσεων επί νομοσχεδίων, για αποκατάσταση των δικτύων των ΤΟΕΒ, για αναδασμούς, για αρδευτικά έργα, για τη δημιουργία ηλεκτρονικού καλαθιού αγροτικών προϊόντων (το οποίο ακόμα δεν έχει επιδείξει κάποια δυναμική), για την άρση εμποδίων στις εξαγωγές χοιροτροφικών προϊόντων στην Αλβανία και για άλλα. Επανέλαβε δε την ανάγκη ενοποίησης των υπηρεσιών που έχουν σχέση με τον αγροτικό τομέα υπό τη διοίκηση της Περιφέρειας. «Το στοίχημα του μέλλοντος είναι η στροφή και προς νέες καλλιέργειες και η αξιοποίηση της μοναδικής ηπειρωτικής βιοποικιλότητας, τόσο στην ποιοτική κτηνοτροφία όσο και στην ανάπτυξη των αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών» τόνισε. «Το έχουμε θέσει κατ'  επανάληψη στα αρμόδια υπουργεία, όλοι μας έχουμε πει ότι έχουμε δίκιο, αλλά κανένας δεν προχωρά σε αποφάσεις» υπογράμμισε.

Όσο για το μέλλον, σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη, αυτό αφορά την ποιοτική κτηνοτροφία και την ανάπτυξη αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζήτησαν πάντως πολύ περισσότερα πράγματα, με ένα διαφορετικό σκεπτικό. Η παράταξη «Ήπειρος Ανατροπής» ζήτησε, για παράδειγμα, άμεσες παρεμβάσεις για να μην εγκαταλειφθεί η καλλιέργεια της γης, προώθηση προϊόντων που έχουν ένα καλό όνομα, όπως το πεπόνι Κόνιτσας, λειτουργία της Γαλακτοκομικής Σχολής ως παραγωγικής μονάδας, αλλά και προώθηση συνεργατικών σχημάτων. Για την κτηνοτροφία, ο εισηγητής Κ. Μπασιούκας εκτίμησε ότι τα ποιοτικά κτηνοτροφικά προϊόντα πρέπει να προέλθουν από ντόπιες φυλές ή επιστημονικά τεκμηριωμένες διασταυρώσεις φυλών. Η παράταξη «Συμμαχία Ηπειρωτών» του Γ. Ζάψα άσκησε με τη σειρά της κριτική στον τρόπο άσκησης της αγροτικής πολιτικής εκ μέρους της περιφερειακής αρχής, ζητώντας πιο άμεσες επεμβάσεις, όπως την παραχώρηση γης σε νέους αγρότες.

Κατά τα άλλα, στην όλη συζήτηση περί αγροτικής ανάπτυξης μπήκε... φρένο κατά κάποιο τρόπο από μια πραγματικότητα που δεν άρεσε σε κανέναν: Στο πρόγραμμα για τους νέους αγρότες της Ηπείρου, συμμετέχουν μόνο 260 προτάσεις. Ένας μικρός αριθμός, όπως παραδέχτηκε και ο περιφερειάρχης, την ώρα που γειτονικές περιφέρειες, όπως η Δυτική Μακεδονία και η Θεσσαλία έχουν υπερκαλύψει τον προϋπολογισμό του προγράμματος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3