Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Το Ευρωκοινοβούλιο είπε «ναι» στη CETA

Εικόνα του άρθρου Το Ευρωκοινοβούλιο είπε «ναι» στη CETA
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/02/2017, 17:56
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Με 408 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 33 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα Τετάρτη την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά (CETA). 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου η CETA θα άρει τους δασμούς για τα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες. Προβλέπει, επίσης, την αμοιβαία αναγνώριση της πιστοποίησης για ένα ευρύ φάσμα προϊόντων. Ο Καναδάς θα ανοίξει τις ομοσπονδιακές και δημοτικές αγορές δημοσίων συμβάσεων, οι οποίες είναι ήδη ανοικτές στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι προμηθευτές υπηρεσιών είτε πρόκειται για θαλάσσιες μεταφορές είτε πρόκειται για τηλεπικοινωνίες ή λογιστικές υπηρεσίες θα έχουν πλέον πρόσβαση στην καναδική αγορά.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η ΕΕ εξασφάλισε την προστασία περισσότερων από 140 ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων για τρόφιμα και ποτά που πωλούνται στην καναδική αγορά. Οι ρήτρες για βιώσιμη ανάπτυξη συμπεριλήφθηκαν στη συμφωνία με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και των κοινωνικών προτύπων, καθώς και την ενίσχυση του εμπορίου και των επενδύσεων.

Η ΕΕ και ο Καναδάς επιβεβαίωσαν ρητά μέσα στη συμφωνία το δικαίωμα των κρατών να νομοθετούν και να εφαρμόζουν την εγχώρια νομοθεσία, προκειμένου να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των πολιτών ότι η συμφωνία δίνει πολύ μεγάλη δύναμη σε πολυεθνικές εταιρείες και ότι οι κυβερνήσεις δεν θα είναι σε θέση να νομοθετούν για την προστασία της υγείας, της ασφάλειας ή του περιβάλλοντος.


ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ

Η συμφωνία CETA δεν θα άρει τους δασμούς στους τομείς των δημοσίων υπηρεσιών, των οπτικοακουστικών μέσων και των υπηρεσιών μεταφορών, καθώς και σε μερικά αγροτικά προϊόντα, όπως τα γαλακτοκομικά, τα πουλερικά και τα αυγά.


ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Νωρίτερα διαδηλωτές μπροστά στην είσοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο εξέφρασαν την αντίθεσή τους  στην συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά.

Οι διαδηλωτές,  ντυμένοι με άσπρες φόρμες εργασίας και μάσκες στο πρόσωπο, σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα εμποδίζοντας την πρόσβαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 «Αν πείτε ναι στη CETA, ποδοπατείτε τον λαό», έγραφε ένα πανό, ενώ σε άλλα ήταν γραμμένα συνθήματα, όπως «Διάλυση της δημοκρατίας; Εκτός συζήτησης!», και «Όσο περισσότερο επιμένετε, τόσο περισσότερο θα αντιστεκόμαστε».

Λίγα μέτρα πιο μακριά η μη κυβερνητική οργάνωση Friends of the Earth έχει τοποθετήσει έναν φουσκωτό Δούρειο Ίππο με αναρτημένο πάνω του ένα πανό που έγραφε «Σταματήστε τη CETA».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back