ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αγρότες Ιωαννίνων: τα παράπονα στον πρωθυπουργό

Εικόνα του άρθρου Αγρότες Ιωαννίνων: τα παράπονα στον πρωθυπουργό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/06/2016, 11:53
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

​Η πιο «βαριά» ίσως ρύθμιση του νέου ασφαλιστικού, είναι η περικοπή κατά 60% των συντάξεων «όχι αποκλειστικά αγροτών». Όσο και να φαίνεται (και να προπαγανδίζεται) ως «δίκαιη ρύθμιση» αυτή, δεν είναι, λόγω της ιδιαιτερότητας της αγροτικής ιδιότητας στην Ελλάδα. Ειδικά τα τελευταία 25 χρόνια, με την «αποψίλωση» που υπέστη η παραγωγή ελέω της αγροτικής πολιτικής της ΕΟΚ αρχικά και της Ε.Ε. αργότερα, οι αγρότες δεν είχαν πάντα ως μοναδικό επάγγελμα την παραγωγή, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι ήταν και… πλούσιοι. Τώρα, με την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού και φορολογικού Νομοσχεδίου και εν όψει της εφαρμογής των προβλεπόμενων διατάξεων, μεταξύ των άλλων προβλέπεται όπως όσοι συνταξιοδοτηθούν με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και συνεχίζουν να ασκούν το επάγγελμα του αγρότη, θα έχουν περικοπή στην σύνταξη του Ο.Γ.Α σε ποσοστό 60%.

Η Ένωση Αγροτών Ιωαννίνων και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί Θεσπρωτίας-Πρέβεζας και Άρτας- Φιλιππιάδας, στέλνουν επιστολή για το ζήτημα αυτό στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα καθώς και σε αρμόδιους και συναρμόδιους υπουργούς. «Η εφαρμογή του μέτρου αυτού πέραν του ότι αδικεί κατάφορα τους αγρότες, θα τους αναγκάσει να εγκαταλείψουν τις αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο πρωτογενής τομέας της χώρας ο οποίος είναι πλέον ο μοναδικός ο οποίος δύναται να συμβάλλειστην ανάπτυξη και έξοδο από την μακροχρόνια οικονομική κρίση» αναφέρουν εισαγωγικά και επικεντρώνουν στους αγρότες οι οποίοι θα πάρουν σύνταξη μετά την 1η Ιουλίου. «Θα οδηγηθούν στην εξαθλίωση, δεδομένου του ότι οι συντάξεις του Ο.Γ.Α είναι μικρές και το αγροτικό εισόδημα λειτουργούσε σαν συμπλήρωμα της σύνταξης».

Η επιστολή επιλέγει τους γεννηθέντες το 1949, παρότι δεν είναι οι μοναδικοί οι οποίοι πλήττονται (είναι οι πρώτοι όμως), θεωρώντας ότι η αδικία είναι μεγαλύτερη εις βάρος τους. «Θα συνταξιοδοτηθούν το έτος 2016 και ήδη έχουν στην κατοχή τους αγροτικές εκμεταλλεύσεις τις οποίες δεν δύναται να παύσουν άμεσα, όπως άλλωστε το κατανοείτε και εσείς, διότι χωρίς να γνωρίζουν εξαρχής τις επερχόμενες αλλαγές, έχουν εκδώσει παραστατικά, υπέβαλαν αιτήσεις για ενεργοποίηση των δικαιωμάτων και δεν μπορούν να μεταβιβάσουν την εκμετάλλευσή τους» αναφέρει η επιστολή και ουσιαστικά, ζητάει «να αρθεί η αδικία σε βάρος των αγροτών».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back