ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Αγία Ελένη»: Μια μικρή πολιτεία, άδεια προς το παρόν

Εικόνα του άρθρου «Αγία Ελένη»: Μια μικρή πολιτεία, άδεια προς το παρόν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/04/2017, 13:09
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κι ενώ οι πρόσφυγες που ζουν τον τελευταίο χρόνο στα Γιάννενα βρίσκουν τους ρυθμούς τους, όσο αυτό είναι εφικτό, η πόλη βρίσκεται σε αναμονή για τις νέες αφίξεις προσφύγων. Όλοι γνωρίζουν ότι νέοι πρόσφυγες θα έρθουν από τα νησιά του Αιγαίου, αλλά κανείς δεν γνωρίζει το πότε. Απλώς υπάρχει μια αναμονή….

Ένας από τους τόπους που θα φιλοξενηθούν, είναι η πρώην παιδόπολη «Αγία Ελένη», ένας χώρος που επιλέχθηκε για τη στέγαση προσφύγων από πέρσι την άνοιξη, όταν η κατάσταση στον καταυλισμό του Κατσικά ήταν τραγική.

Το φθινόπωρο, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανέθεσε την ανακατασκευή της πρώην παιδόπολης σε εργολάβο των Ιωαννίνων, μετά από διεθνή διαγωνισμό. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανερχόταν σε 1,2 εκατ. ευρώ.


Σήμερα, τα 20 πέτρινα σπιτάκια της «Αγίας Ελένης» είναι έτοιμα. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί και η επίπλωση των κατοικιών, ενώ έχουν κατασκευαστεί (από το μηδέν) τα εσωτερικά δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, τα οποία ήταν καταστραμμένα. Όλα τα σημάδια εγκατάλειψης, που ήταν τόσο έντονα εδώ και μια δεκαετία, έχουν εξαφανιστεί. Η εικόνα της…. ζούγκλας από την πυκνή βλάστηση ανήκει πια στο παρελθόν και οι κοινόχρηστοι χώροι έχουν αναμορφωθεί. Παράλληλα, έχει τελειώσει και το έργο της περίφραξης της τεράστιας αυτής έκτασης, το οποίο έγινε επιπρόσθετα, με άλλη εργολαβία από τη μη κυβερνητική οργάνωση Intersos.

Η πρώην παιδόπολη «Αγία Ελένη» έχει μεταμορφωθεί σε μια μικρή πολιτεία, άδεια προς το παρόν, με τη δυνατότητα όμως να φιλοξενήσει τουλάχιστον 500 άτομα.

Την ίδια ώρα, στην άλλη μεριά της πόλης, στον Κατσικά, ο χρόνος μοιάζει σαν να έχει σταματήσει. Εκατό περίπου κοντέινερ βρίσκονται σε μια άτακτη… διάταξη, ενώ στον χώρο δεν διαφαίνεται καμία εργασία αναβάθμισης όπως είχε αποφασιστεί. Την όλη σουρεάλ εικόνα, συμπληρώνουν κάποιες αγελάδες ελεύθερης βοσκής οι οποίες βρήκαν επιτέλους τον χώρο τους…




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back