Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πρώην παιδόπολη: Ένας τόπος για τους πρόσφυγες

Εικόνα του άρθρου Πρώην παιδόπολη: Ένας τόπος για τους πρόσφυγες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/03/2017, 14:43
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μέχρι πριν από έναν χρόνο, κανείς δεν περίμενε ότι η πρώην παιδόπολη «Αγία Ελένη» στον Άγιο Ιωάννη, κοντά στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, θα έμελλε να αποκτήσει ξανά ζωή. Παρά τις κατά καιρούς διεκδικήσεις του χώρου από την τοπική αυτοδιοίκηση, η πρώην παιδόπολη παρέμενε εγκαταλελειμμένη και ήταν σχεδόν σίγουρο ότι προοριζόταν να γίνει ένα κτίριο-φάντασμα. 

Οι ανάγκες που δημιούργησε το προσφυγικό ζήτημα και οι άθλιες συνθήκες στον καταυλισμό του Κατσικά, οδήγησαν την πολιτεία στην απόφαση αξιοποίησης του χώρου για τη στέγαση προσφύγων. Στα τέλη του μήνα, οι εργασίες αποκατάστασης των κτιρίων που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα ολοκληρωθούν. Από τον περασμένο Οκτώβριο, μετά από διαγωνισμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, γιαννιώτικη εταιρία ανέλαβε να ανακαινίσει την πρώην παιδόπολη. Στον χώρο υπάρχουν 20 κτίσματα, με το καθένα να έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 40 ατόμων. 

Την ίδια ώρα, η μη κυβερνητική οργάνωση Intersos έχει αναλάβει την κατασκευή της περίφραξης της πρώην παιδόπολης, μετά από αίτημα και του δήμου Ζίτσας. Η ίδια οργάνωση έχει αναλάβει και τον εξωτερικό φωτισμό. Μία εκκρεμότητα που υπάρχει για τηλ ειτουργία του χώρου, είναι οι εγκαταστάσεις του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, στις οποίες απαιτείται αναβάθμιση. 

Από το 1962…

Το κτιριακό συγκρότημα κατασκευάστηκε το 1962. Μέχρι τότε η παιδόπολη, δημιούργημα της εποχής του εμφυλίου πολέμου, λειτουργούσε εκεί που σήμερα βρίσκεται η πλατεία Ομήρου. Με τη διάνοιξη της οδού Δομπόλη, ξεκίνησαν οι διαδικασίες μετακόμισής της. Τη μελέτη για την «Αγία Ελένη» την είχε κάνει τότε το γραφείο Δοξιάδη, με επιβλέποντα μηχανικό στα Γιάννενα τον Κώστα Μπέγκα.

Με τη γενιά του εμφυλίου πολέμου να αποχωρεί από τις παιδοπόλεις της χώρας τη δεκαετία του ’50, όσες παιδοπόλεις απέμειναν, όπως των Ιωαννίνων, υποδέχθηκαν παιδιά από φτωχές οικογένειες ή εγκαταλελειμμένα παιδιά. Τη δεκαετία του ’90, η παιδόπολη «Αγία Ελένη» φιλοξένησε παιδιά από την Αλβανία αλλά και παιδιά-θύματα εκμετάλλευσης ή ακόμα και κακοποίησης. Η αυλαία για αυτήν την ιδρυματικού χαρακτήρα δομή της πρόνοιας έπεσε το 2006. 

Εν έτει 2017, με την ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών, η «Αγία Ελένη» θα είναι έτοιμη να ανοίξει ξανά για έναν διαφορετικό πληθυσμό αυτή τη φορά: τους πρόσφυγες, οι οποίοι όμως έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό με όλους όσους πέρασαν την πόρτα της: Την ανάγκη για ένα αξιοπρεπές καταφύγιο.

 Εργασίες αποκατάστασης ενός από τα σπίτια της πρώην παιδόπολης τον Δεκέμβριο

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back