ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα στον συγγραφέα και δημοσιογράφο Γιόσεφ Ροτ

Εικόνα του άρθρου Αφιέρωμα στον συγγραφέα και δημοσιογράφο Γιόσεφ Ροτ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/04/2022, 00:07
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα αφιέρωμα στον αυστριακό συγγραφέα και δημοσιογράφο Γιόσεφ Ροτ (1894-1939) διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο «Άγρα», την Παρασκευή 6 Μαΐου, στις 20:30, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής».

Για τη ζωή και το έργο του Γιόζεφ Ροτ θα μιλήσουν ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ο συγγραφέας και πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος Σταύρος Ζουμπουλάκης, ο ποιητής, μεταφραστής και συγγραφέας Διονύσης Καψάλης, η μεταφράστρια και συγγραφέας Μαρία Αγγελίδου και ο εκδότης Σταύρος Πετσόπουλος.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα, ο αυστριακός συγγραφέας Γιόζεφ Ροτ, με καταγωγή από την περιοχή της Ανατολικής Γαλικίας, κατέληξε άπατρις και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε ξενοδοχεία.

Στη δεκαετία του 1920 έγινε ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους χρονικογράφους στον γερμανόφωνο τύπο. Στράφηκε προς τη συγγραφή μυθιστορημάτων από το 1923. Συνδέθηκε στενά με τον Στέφαν Τσβάιχ. Το 1933, είδε τα βιβλία του να καίγονται στη Γερμανία και αυτοεξορίστηκε. Έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στο Παρίσι, όπου έγραψε μεγάλο μέρος του έργου του βυθιζόμενος αυτοκαταστροφικά στο αλκοόλ και ζώντας σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας. Στα τέλη του 20ού αιώνα και στις αρχές του 21ου, το έργο του γνώρισε μεγάλη διεθνή επιτυχία.

Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις «Άγρα» πάνω από 11 βιβλία του – μυθιστορήματα, νουβέλες, επιφυλλίδες, χρονικά και φυλλάδια, ενώ για ετοιμάζεται μια εκτενής επιλογή από την αλληλογραφία Στέφαν Τσβάιχ και Γιόζεφ Ροτ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back