ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιάννενα: Η πολιτιστική ατζέντα

Εικόνα του άρθρου Γιάννενα: Η πολιτιστική ατζέντα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/05/2022, 15:47
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

H πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας στα Γιάννενα έχει ως εξής:

2 Μαΐου

Συζήτηση και ταινία: «Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς»

Tην ταινία του Ραούλ Πεκ «Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς» προβάλλουν οι «Κυριακές στο πανί» σήμερα 2 Μαΐου, στις 20:30, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής». Θα προηγηθεί, στις 19:00, συζήτηση για τον Καρλ Μαρξ, το έργο και τη φιλοσοφία του, με τον Ανδρέα Μιχαλάκη, επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, και τον Κωνσταντίνο Ράντη, αναπληρωτή καθηγητή Ιστορίας Φιλοσοφίας-Κοινωνικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

3 Μαΐου

Έκθεση φωτογραφίας: «Μορφές Γυναικών»

Το Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή» (Σούτσου 26, Ιωάννινα) θα φιλοξενήσει τον Μάιο, και συγκεκριμένα από 3 έως 30 Μαΐου, την έκθεση φωτογραφίας της Νίκης Ράτσικα με θέμα: «Μορφές Γυναικών».

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 έως 14:00 και κάθε Τετάρτη απόγευμα 18:00-21:00. Διάρκεια έως 30 Μαΐου.

6 Μαΐου

Αφιέρωμα στον Γιόσεφ Ροτ

Ένα αφιέρωμα στον αυστριακό συγγραφέα και δημοσιογράφο Γιόσεφ Ροτ (1894-1939) διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο «Άγρα», την Παρασκευή 6 Μαΐου, στις 20:30, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής».

Για τη ζωή και το έργο του Γιόζεφ Ροτ θα μιλήσουν ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ο συγγραφέας και πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος Σταύρος Ζουμπουλάκης, ο ποιητής, μεταφραστής και συγγραφέας Διονύσης Καψάλης, η μεταφράστρια και συγγραφέας Μαρία Αγγελίδου και ο εκδότης Σταύρος Πετσόπουλος.

Έκθεση: «Testimonia et Memorabilia’

Την έκθεση «Testimonia et Memorabilia: Η Δωρεά του Ανδρέα Μπούζα στα Ιωάννινα» διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων στο Αρχαιολογικό Μουσείο από τις 6 Μαΐου. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν 525 από τα 2.410 συνολικά αντικείμενα που δώρισε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων ο επιφανής ηπειρώτης ιατρός, τα βήματα του οποίου τον οδήγησαν από την Ήπειρο των χρόνων του μεσοπολέμου στην Αθήνα, στο Παρίσι και στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής.

Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 6 Μαΐου, στις 18:30. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

6, 7, 8 Μαΐου

«Δείπνο Ηλιθίων» από το ΔΗΠΕΘΕ

Μέχρι τις 15 Μαΐου θα ανεβαίνει η παράσταση της Κεντρικής Σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων «Δείπνο Ηλιθίων» του Φράνσις Βέμπερ.

Η παράσταση ανεβαίνει κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, στις 21:00, στο Καμπέρειο Θέατρο. Το έργο σκηνοθετεί ο Μιχάλης Σιώνας. Παίζουν: Νικόλας Γραμματικόπουλος, Γιολάντα Καπέρδα, Βίκτορ Μπενουζίλιο, Κατερίνα Σισίννι, Άρης Τσαμπαλίκας, Γιώργος Χιώτης. Προπώληση εισιτηρίων: www.viva.gr. Τιμές εισιτηρίων: 10€ γενική είσοδος, 7€ μαθητές, φοιτητές, στρατευμένοι, πολύτεκνοι, άτομα άνω των 65 ετών και 3€ κάτοχοι κάρτας ανεργίας και ΑμεΑ.

7 Μαΐου

Μουσική: «Σαξοφώνου Τέχνη»

Μια βραδιά αφιερωμένη στην τέχνη του σαξοφώνου και τα μυστικά της διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και το Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων, το Σάββατο 7 Μαΐου, στις 20:30, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής». Στην εκδήλωση, που έχει τίτλο «Σαξοφώνου Τέχνη (θεωρία και πράξη)» συμμετέχει η τάξη Σαξοφώνου του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων. Υπεύθυνος καθηγητής: Ελευθέριος Καραγιάννης.

Stand up comedy: «Καφρόκρεμα»

O Δημήτρης Δημόπουλος επιστρέφει στα Γιάννενα με την stand up κωμωδία «Καφρόκρεμα».

Η «Καφρόκρεμα» θα παρουσιαστεί στο Θέατρο «Κύκλος» (Αραβαντινού 14), στις 7 Μαΐου, στις 21:30. Εισιτήριο: 10 ευρώ. Στην προπώληση (έως 6 Μαΐου), 8 ευρώ. Σημεία προπώλησης: viva.gr και στο ταμείο του θεάτρου. Διάρκεια παράστασης: 90’. Πληροφορίες: 6979139705

7-8 Μαΐου

Θέατρο: «Metropol 1938»

H «Θεατρική Συμπαιγνία» επιστρέφει με μια καλή παράσταση που ανέβηκε πριν από λίγους μήνες. Πρόκειται για το «Metropol 1938», ένα έργο που αποτελεί διασκευή της νουβέλας του Στέφαν Τσβάιχ «Σκακιστική Νουβέλα».

Η παράσταση, σε σκηνοθεσία Γιολάντας Καπέρδα, θα παιχτεί ξανά στις 7 και 8 Μαΐου, στις 21:00, στη «Σκηνή 125» (λεωφ. Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 11, εντός ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι. 124/125). Τον ρόλο ερμηνεύει ο Βασίλης Σιάφης. Επί σκηνής οι μουσικοί: Φένια Τσαρσιλή (πιάνο), Κωνσταντίνος Λεοντάρης (βιολί) και Σοφία Πατσιούρα (ακορντεόν).

ΣΧΟΛΙΑ
Σοφία Λαγαδούλη
"Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς" Σοβαρά τώρα...? Διαφήμιση της ταινίας που πρεσβέψει την ιδεολογία που κατέστρεψε λαούς ανα την Υφήλιο διαχρονικά και άφησε πισω της εκατομμύρια νεκρούς. Μιας Ιδεολογίας που είχε και έχει τόσο βαριά επίπτωση στις ζωές των ανθρώπων που επιβλήθηκε φασιστικά μέχρι και σήμερα. Δηλαδή τι να πει κανείς? Πρώην UUSSR, Αλβανία, Ρουμανία, Ουκρανία, Β.Κορέα, και ένα σορό άλλα παραδείγματα ανα τον κόσμο. Δεν θα μάθουμε ποτέ να μην κρύβουμε το κεφάλι μας μέσα στην άμμο? Γλιτώσαμε από τους Σοσιαλιστές του Χίτλερ με το ζόρι, θα διαφημίζουμε τους σοσιαλιστές του Μάρξ που είναι ο αρχιμάστορας της καταστροφής? Είναι σα να λες ο αυτός που είπε τον δολοφόνο να σε σκοτώσει είναι αγιος και με καλές προθέσεις…
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back