ΕΛΛΑΔΑ

Θέμα στα ξένα ΜΜΕ το «πρόχειρο γεύμα»

Εικόνα του άρθρου Θέμα στα ξένα ΜΜΕ το «πρόχειρο γεύμα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/02/2021, 18:24
ΕΛΛΑΔΑ

Η κυβέρνηση επιδόθηκε από την Κυριακή το βράδυ, ένα 24ωρο μετά την εικόνα του πρωθυπουργού να συμμετέχει σε συνεστίαση στο σπίτι του βουλευτή της ΝΔ Χρ. Στεφανάδη στην Ικαρία, σε μια προσπάθεια «απονεύρωσης» του γεγονότος.

Αρχικά, ο ίδιος ο κ. Στεφανάδης διακήρυξε ότι στο σπίτι τηρήθηκαν τα δέοντα, έξω όμως υπήρξαν «λανθασμένες εντυπώσεις». Στη συνέχεια, η επίσημη θέση της κυβέρνησης μάλλον χειροτέρεψε τα πράγματα, καθώς έκανε λόγω για «επένδυση στο διχασμό» από πλευράς της αντιπολίτευσης.

Οι εικόνες όμως, όπως και στην περίπτωση της Πάρνηθας, ήταν εύγλωττες. Ακόμα και με τήρηση των στοιχειωδών, ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχε σε μια κοινωνική συνάθροιση που αντίστοιχές της απαγορεύονται δια προστίμου για τους απλούς πολίτες. Το «δις εξ αμαρτείν» του πρωθυπουργού, αφαίρεσε και άλλο από την αξιοπιστία των παρακλήσεων ή και της δια ροπάλου  (συχνά κυριολεκτικά) τιμωρίας από κυβερνητικούς και κατασταλτικούς φορείς.

Η επικοινωνιακή διαχείριση συγκέντρωσε τις δυνάμεις της στην προσπάθεια να μη θιγεί προσωπικά ο πρωθυπουργός. Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ισχυρίστηκε ότι όλα γίνονται λόγω της αγάπης του λαού προς το πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη. Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης συμπέρανε ότι «ουδέν μεμπτό», σχεδόν στις ίδιες δηλώσεις που διαπίστωνε ότι υπάρχει πρόβλημα συνωστισμού στα σούπερ μάρκετ. Κανείς τους δεν βοήθησε τη βελτίωση της εικόνας.

Τα ξένα ΜΜΕ δεν ήταν καθόλου «χειριστικά» πάντως και ανέδειξαν το θέμα. Οι New York Times περιγράφουν το περιστατικό δημοσιογραφικά, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «οι εικόνες προκάλεσαν ένα μπαράζ οργισμένων σχολίων στα κοινωνικά δίκτυα, καθώς και κριτική από τα αντίπαλα κόμματα». Επίσης, αναφέρει τις ποινές και τα πρόστιμα που προβλέπει η παρουσία άνω των 9 ατόμων σε εκδηλώσεις. «Μεταξύ 30 και 40 άτομα εμφανίζονται να συμμετείχαν στο γεύμα, στην Ικαρία», τονίζει.

 

Ο Guardian επίσης, αναφέρει: «Αυτό που ήταν ένα επιτυχημένο ταξίδι, γρήγορα επισκιάστηκε από τα νέα ότι το γκρουπ (σ.σ. του πρωθυπουργού) παραβίασε το βασικό κανόνα στο ‘οπλοστάσιο’ της κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια γεύματος στο σπίτι του βουλευτή της ΝΔ Χριστόδουλου Στεφανάδη». Η εφημερίδα παραπέμπει και στο «μοτο κρος της Πάρνηθας».

Το BBC επίσης αναφέρει ότι «το βίντεο πυροδότησε οργισμένα tweets από Έλληνες που είχαν δει τους περιορισμού λόγω covid να γίνονται πιο αυστηροί, την ίδια μέρα». Και το BBC υπενθυμίζει ότι είναι η δεύτερη φορά που ο έλληνας πρωθυπουργός συλλαμβάνεται «κλέπτων οπώρας».

Η δε αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται διατεθειμένη να εκμεταλλευτεί όσο περισσότερο γίνεται, πολιτικά, τη νέα παρασπονδία του πρωθυπουργού, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, για το περιστατικό.

Εντύπωση προκαλεί επίσης η θέση της Ντόρας Μπακογιάννη, βουλευτή της ΝΔ και αδερφής του πρωθυπουργού, η οποία ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι υπάρχει θέμα, λόγω «ενθουσιασμού των ανθρώπων» που πλησιάζουν τον πρωθυπουργό και έριξε την ευθύνη στους διοργανωτές της επίσκεψης. Κάπως έτσι, έριξε την ευθύνη στο συνάδελφό της, κ. Στεφανάδη…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back