ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Θα είναι και πάλι… επετειακή η καπνοαπαγόρευση;

Εικόνα του άρθρου Θα είναι και πάλι… επετειακή η καπνοαπαγόρευση;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/02/2018, 18:26
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Φαίνεται ότι οι αρχές πήραν ζεστά το θέμα της απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους, κλειστούς χώρους. Μετά τις νύξεις της αρμόδιας υπηρεσίας, αλλά και τις σχετικές ανακοινώσεις, σήμερα συζήτησαν για το θέμα ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ο αντιδήμαρχος Νίκος Γκόλας και το σωματείο Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Ιωαννίνων.

Στη συζήτηση αναλύθηκαν η σχετική νομοθεσία, αλλά και η «επικαιροποιητική» εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, με την οποία καλούν οι αρμόδιες υπηρεσίες να εντείνουν και να αυστηροποιήσουν τους ελέγχους για την εφαρμογή του νόμου.  

Το θέμα φυσικά είναι εάν θα πειστούν οι καταστηματάρχες, αλλά και οι πελάτες, τη στιγμή που η συνήθεια δεν μειώνεται (άλλο που αυξάνονται τα «άκαπνα» καταστήματα). Η προοπτική απώλειας πελατείας λόγω απαγόρευσης, είναι αποθαρρυντική για τους καταστηματάρχες, έστω και αν οι συνθήκες είναι σαφώς διαφορετικότερες από τις πρώτες απόπειρες απαγόρευσης.

Οι συσκεπτόμενοι αντάλλαξαν απόψεις για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, ενόψει της επικείμενης εντατικοποίησης των ελέγχων, προκειμένου να αποφεύγονται τριβές μεταξύ καταστηματαρχών, καταναλωτών και ελεγκτικών υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες εξήγησαν ότι στόχος δεν είναι η επιβολή προστίμων, «αλλά η προάσπιση της δημόσιας υγείας, η προστασία των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, των εργαζομένων στα καταστήματα και η δημιουργία ενός περιβάλλοντος απαλλαγμένου από τις επικίνδυνες συνέπειες της χρήσης καπνικών προϊόντων, που συν τοις άλλοις είναι και δείγμα πολιτισμού», όπως ισχυρίζεται η Περιφέρεια στην ανακοίνωσή της.

Στο μεταξύ, η παράταξη «Γιάννενα τώρα» στηρίζει την επιβολή του αντικαπνιστικού νόμου και θεωρεί ότι «κάθε πρωτοβουλία η οποία προάγει την Ποιότητα Ζωής και την Υγεία των πολιτών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και παροτρύνει ένθερμα πολίτες, επιχειρήσεις και φορείς όχι μόνο να τηρούν τις σχετικές διατάξεις αλλά και να παροτρύνουν κάθε άλλον εμπλεκόμενο στην τήρηση τους». Καλεί τέλος, «αυτή τη φορά να εφαρμοστούν κανονικά οι πρόνοιες του νόμου».

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back