ΓΙΑΝΝΕΝΑ

67 συμμετοχικές… προτάσεις

Εικόνα του άρθρου 67 συμμετοχικές… προτάσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/11/2017, 22:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Όποιος Δήμος θέλει να είναι μέσα στα πράγματα, δεν μπορεί να απέχει από τις διαδικασίες του συμμετοχικού προϋπολογισμού, ένα εργαλείο που αποδεικνύεται ιδιαίτερα δημοφιλές στα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση του Δήμου Ιωαννιτών. 

Σχεδόν 70 προτάσεις για έργα ή δράσεις (συγκεκριμένα 67) κατατέθηκαν από πολίτες, ομάδες πολιτών και φορείς στη διαδικασία του συμμετοχικού προϋπολογισμού που «άνοιξε» πριν από δύο μήνες και που χτες έκλεισε τον κύκλο της. Το όλο μοντέλο είναι απλό: Ο Δήμος αποφάσισε να διαθέσει ένα ποσό, 200.000 ευρώ εν προκειμένω, για έργα τα οποία θα αποφασίσουν οι ίδιοι οι πολίτες. Παράλληλα, βέβαια, όρισε κάποιους συγκεκριμένους τομείς παρέμβασης: καθημερινότητα, εξυπηρέτηση πολίτη, πολιτισμός-τουρισμός-αθλητισμός, κοινωνική αλληλεγγύη, εκπαίδευση, κοινόχρηστοι χώροι. Ο ανώτατος δε προϋπολογισμός για την κάθε πρόταση δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τα 50.000 ευρώ. 

Από την ερχόμενη Δευτέρα, ο Δήμος Ιωαννιτών θα ξεκινήσει την αξιολόγηση των προτάσεων, βάσει και των κριτηρίων που είχε θέσει, όπως πληρότητα της πρότασης, εύρος παρέμβασης, καινοτομία, συμμετοχή πολιτών,τεκμηρίωση προϋπολογισμού κ.λπ. Σε ένα 20ήμερο, τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά.

Σε γενικές γραμμές,υπάρχουν καλές προτάσεις. Δεν λείπουν βέβαια και οι προτάσεις που ναι μεν μπορούν να χαρακτηριστούν καλές, αλλά σκοντάφτουν σε διάφορα σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η κυριότητα μιας έκτασης ή ενός χώρου, ή προτάσεις που έχουν υποβληθεί με μια «ιδιοκτησιακή» λογική. 

Ένα από τα ζητήματα δε, που αναδεικνύεται από το «πακέτο» των 67 αυτών προτάσεων για έργα, είναι ότι οι περισσότερες έχουν κατατεθεί από μεμονωμένους πολίτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου, εννιά προτάσεις έγιναν από ομάδες πολιτών, 20 από φορείς, μεταξύ των οποίων και η δημοτική παράταξη «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή», και 38 από δημότες. Ο θεσμός γενικότερα της συμμετοχικής διακυβέρνησης, για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απήχησή του, προϋποθέτει ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών και λήψη αποφάσεων σε συλλογικό επίπεδο από μια γειτονιά ή μια συνοικία. 

Ωστόσο, η προσπάθεια του Δήμου Ιωαννιτών σε αυτή τη φάση δεν παύει να αποτελεί ένα πρώτο, θετικό βήμα. 

Δείτε όλες τις προτάσεις εδώ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back