Λυκ πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

5+1 τηλεοπτικές σειρές όπου το μέλλον είναι πιο τρομακτικό

Εικόνα του άρθρου 5+1 τηλεοπτικές σειρές όπου το μέλλον είναι πιο τρομακτικό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/08/2017, 14:06
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Το «εναλλακτικό μέλλον», συνήθως δυστοπικό, το οποίο παρουσιάζουν διάφορες τηλεοπτικές σειρές, συνήθως εξάπτει τη φαντασία αλλά τρομάζει κιόλας. Ο πρώτος διδάξας, Φίλιπ Ντικ, ήταν ο άνθρωπος που «διασκεύασε» την παγκόσμια ιστορία υπό τη συνθήκη ότι οι ναζί είχαν κερδίσει τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δείχνοντας ότι η ιστορία δεν είναι απλά μια αλληλουχία καλών και κακών συγκυριών, αλλά μια διαλεκτική σύνδεση με τον άνθρωπο και τις πράξεις του. Τώρα, το HBO αντιμετωπίζει έντονη κριτική για το «Confederate», το επόμενο μεγάλο του στοίχημα, που το γράφει η ομάδα του Game of Thrones. Ο θόρυβος που έχει ξεσπάσει, έχει να κάνει με το γεγονός ότι η σειρά παρουσιάζει την εναλλακτική ιστορική εξέλιξη της επικράτησης των Νότιων στον Αμερικάνικο Εμφύλιο και φυσικά, τη διατήρηση της δουλείας. Με αφορμή λοιπόν αυτή τη συζήτηση, ας δούμε πέντε ήδη γνωστές σειρές, συν μια που έρχεται.

Man in the high castle

Η σειρά ετοιμάζεται να μπει στην τρίτη της σεζόν, κάτι που το βιβλίο του Ντικ ούτε απέκλειε, ούτε όμως και ενθάρρυνε. Το γεωπολιτικό «σκάκι» συνεχίζεται, με τους ναζί και τους Ιάπωνες να είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι στον κόσμο. Ή μήπως όχι;


Black Mirror

Όχι πολύ μακριά από το σήμερα, ό,τι φοβάστε είναι υπαρκτό: όλοι και όλες κρίνονται από τα likes ενός γενικευμένου facebook, η ζωή είναι ένα μεγαλύτερης παραγωγής Survivor και οι «άριστοι» είναι και πάλι, αυτοί που κατέχουν τα περισσότερα μέσα.


Handmaid’s tale

Το βιβλίο της Μάργκαρετ Άτγουντ γνωρίζει μια αξιόλογη τηλεοπτική μεταφορά από το δικτυακό Hulu. Οι ΗΠΑ έχουν επιστρέψει στις ρίζες τους, έχουν γίνει δηλαδή μια θεοκρατική απολυταρχία, λες και δεν πέρασε ποτέ ο Τζωρτζ Ουάσιγκτον από τα μέρη εκείνα. Το κοντινό επίσης μέλλον μοιάζει ανατριχιαστικά με το παρόν, συν τη συνθήκη ότι η υπογονιμότητα θερίζει την ανθρωπότητα.



SS GB

Ο Κεν Λέιτον έγραψε κάπου στα 70’s ένα βιβλίο εναλλακτικής ιστορίας, όπου οι ναζί, όχι μόνο έχουν εισβάλει στην Αγγλία, αλλά εκτελούν τον Τσώρτσιλ. Η σειρά του BBC δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, έχει όμως ένα ενδιαφέρον.


The leftovers

Ένα πρωί, η Γη αδειάζει. Έτσι απλά, εξαφανίζεται το 2% του πληθυσμού. Η συνέχεια, είναι κάπως τρομακτική γι αυτούς που μένουν πίσω, οι οποίοι ζουν τη δική τους, προσωπική Δευτέρα Παρουσία.


Confederate

Παρότι οι Αμερικάνοι έχουν λύσει τα ζητήματα του προ δύο αιώνων Εμφυλίου τους και ο καπιταλισμός δεν επιτρέπει τέτοιου είδους ακρότητες, αλλά επιλέγει τη νομιμόφρονα διαιώνιση πολλών από τους λόγους που οδήγησαν στον εμφύλιο, φαίνεται ότι μια σειρά με «εναλλακτικό σενάριο» δεν είναι και εντελώς ευπρόσδεκτη. Ο Ντέιβιντ Μπένιοφ, ο πρώτος των πρώτων αυτή τη στιγμή στη σεναριογραφική Αμερική, μαζί με το υπόλοιπο team του Game of Thrones, ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα, αφού η Καλίσι και το κρου της βγάλουν άκρη με τα προβλήματά τους. O «θόρυβος» πάντως που δημιουργήθηκε στο twitter με την ανακοίνωση της σειράς, ανάγκασε τους παραγωγούς να διευκρινίσουν ότι θα υπάρξει «λεπτή μεταχείριση» των ιστορικών δεδομένων. Ό,τι και αν σημαίνει αυτό…


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3