Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

To BBC μας έμαθε να βλέπουμε σειρές

Εικόνα του άρθρου To BBC μας έμαθε να βλέπουμε σειρές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/09/2016, 16:08
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Πολλή κουβέντα γίνεται για τις τηλεοπτικές σειρές, ειδικά σήμερα που πια η παραγωγή τους πλησιάζει, έως και ξεπερνά σε ποσά, τις ακριβές κινηματογραφικές ταινίες. Με βασικά χαρακτηριστικά τα λίγα επεισόδια ανά σεζόν (και το Dr Who τι είναι ρε φίλε;), την προσέγγιση στην κλασική λογοτεχνία, ακόμα και τα δεινοσαυρικά ρώσικα αριστουργήματα, το αξεπέραστο βιτριολικό αγγλικό χιούμορ, αλλά και το στυλ και την ατμόσφαιρα που μάλλον έχει «ποτίσει» τις κάμερες και τα στούντιο των γυρισμάτων.

Ας πάμε μια βόλτα στις (υποκειμενικά) καλύτερες σειρές του BBC, είτε τις μικρότερες, είτε τις μεγαλύτερες:

Doctor Who

Ο μυστήριος τύπος με το κασκόλ που ταξιδεύει με τηλεφωνικό θάλαμο, άρχισε να παίζει σφαλιάρες με τα Ντάλεκς το μακρινό 1963. Έκτοτε έχει τρέξει σε πάμπολλα επεισόδια, μπήκε στο βιβλίο Γκίνες ως η μακροβιότερη σειρά επιστημονικής φαντασίας και από το 2005 έχει περάσει στη νέα του εποχή.


Monty Python’s flyin' circus

Από το 1969 μέχρι το 1974 το παρεάκι που προσδιόρισε αλλιώς το αναρχικό χιούμορ, πήρε παραμάζωμα τα πάντα στο πέρασμά του. Οι Μόντι Πάιθον ασχολήθηκαν με όλα τα φλέγοντα ζητήματα της εποχής όπως το σπαμ, πολύ πριν γίνει πρόβλημα στο ίντερνετ, το υπουργείο Γελοίου Περπατήματος, τους ναζί ηγέτες που ζούνε ινκόγκνιτο σε οίκο ευγηρίας στην Αγγλία κ.λπ.



Fawlty Towers

Μόλις τελείωσε το τσίρκο των Πάιθον, ο Τζον Γκλιζ, ήδη αναγνωρισμένος ως πλέον ταλαντούχος και «versatile» της ομάδας, πρωταγωνίστησε ως κατακαημένος διευθυντής ξενοδοχείου. Την ιδέα αντέγραψε σχεδόν ξεπατικώνοντάς τη, ξεχνώντας όμως απ’ έξω οποιαδήποτε αίσθηση γούστου, ο Σεφερλής.


The Office

Για τρία περίπου χρόνια, ο Ρίκι Γκερβέ έκανε το κομμάτι του με το σχεδόν μισανθρωπικό, αλλά τόσο πετυχημένο χιούμορ του, στο Office. Λίγο αργότερα, η σειρά πέρασε τον Ατλαντικό και έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες στις ΗΠΑ.


Περηφάνεια και προκατάληψη

Το 1995 βγαίνει η καλύτερη σειρά εποχής, στην πιο πρόσφατη ιστορία του BBC. Το μυθιστόρημα της Τζέιν Ώστεν γυρίζεται σε έξι επεισόδια, με τον Κόλιν Φερθ να κυριεύει το πλατό.


Σέρλοκ

Κάθε σεζόν είναι μόλις τρία επεισόδια. Οι σεζόν βγαίνουν όποτε θυμούνται οι παραγωγοί και όποτε μπορούν οι διασημότατοι πλέον πρωταγωνιστές. Η σειρά είναι η μεταφορά του ήρωα του Κόναν Ντόυλ στο σήμερα. Έχει περάσει ήδη στις ΗΠΑ (όχι όμως με ισάξιο αποτέλεσμα), έχει επηρεάσει το κινηματογραφικό φραντσάιζ με τον Ρόμπερτ Ντάουνι τζούνιορ (όχι πάλι με θετικό πρόσημο), αλλά περιμένοντας την επόμενη σεζόν, δεν είναι υπερβολή ο χαρακτηρισμός «καλύτερη αγγλική σειρά του 21ου αιώνα μέχρι στιγμής».


Tinker Tailor Soldier Spy 

Πολύ πριν την (καλή) ταινία με τον Γκάρι Όλντμαν, τον Σμάιλι έπαιζε ο Άλεκ Γκίνες. Η σειρά γυρίστηκε σε επτά επεισόδια το 1979 και αξίζει πραγματικά τον κόπο.


Foyle’s War

Μια από τις καλύτερες καταγραφές της Αγγλίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και των αρχών του Ψυχρού Πολέμου, είναι οι ιστορίες του ντετέκτιβ Φόιλ και των συνεργατών του.



Peaky blinders

Η σειρά που διηγείται την ιστορία της οικογένειας Σέλμπι του Μπέρμιγχαμ, είναι αυτή τη στιγμή (και δικαιολογημένα) η ναυαρχίδα του BBC. Η απάντηση στις αμερικάνικες γκανγκστερικές σειρές εποχής είναι καλύτερη από τις αμερικάνικες γκανγκστερικές σειρές εποχής και αναμένεται πώς και πώς η επόμενη σεζόν.


…και φυσικά, Black Adder

Τα ΄χουμε ξαναπεί: η Μαύρη Οχιά διαπέρασε περίπου 1.000 χρόνια ευρωπαϊκής ιστορίας και άφησε πίσω της τη διάσημη φράση: «έχω ένα πανούργο σχέδιο αφέντη»…


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back