ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέντε παλιές σειρές που θα έπρεπε να είχατε δει

Εικόνα του άρθρου Πέντε παλιές σειρές που θα έπρεπε να είχατε δει
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/09/2016, 16:51
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η σύνταξη «λίστας με τα καλύτερα» είναι έτσι και αλλιώς αγαπημένη διαδικασία, αλλά ειδικά λίγο πριν μπει το φθινόπωρο, είναι και «αναλγητική» για την επιστροφή στη δουλειά. Ιδού λοιπόν πέντε σειρές που κατά τον «Τύπο» θα έπρεπε να έχετε ήδη δει, καθώς έχουν ήδη ολοκληρωθεί και γιατί είναι εξαιρετικές. Ιδού, κατά σειρά παλαιότητας:


Μ.Α.S.H.

Η ιστορία ενός ΚΙΧΝΕ (τι πάει να πει δεν ξέρετε τι είναι το ΚΙΧΝΕ; Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας φυσικά…) στον πόλεμο της Κορέας. Από τις πρώτες σειρές που δημιουργήθηκαν ως spin off μιας επιτυχημένης ταινίας, το αντιπολεμικό πρότζεκτ του Ρόμπερτ Ώλτμαν έκανε 11 σεζόν από το 1972 μέχρι το 1983 και το τελευταίο του επεισόδιο είναι εκείνο που ακόμα και σήμερα (κάτσε να τελειώσει το Game of Thrones και τα ξαναλέμε) κρατάει το ρεκόρ τηλεθέασης τελευταίου επεισοδίου σειράς. Ο Άλαν Άλντα έγινε επάξιος συνεχιστής του Ντόναλντ Σάδερλαντ ως Χώκαϊ Πιρς, σε μια σειρά που πατώντας πάνω στο κλίμα της εποχής, έκανε τους Αμερικάνους, έστω για λίγο, να αισθάνονται διαφορετικά για τον ιμπεριαλισμό του κράτους τους.



Black Adder

Στην Αγγλία, κάποτε, υπήρχε ένα τρελό παρεάκι δημιουργών που έφτιαχνε διάφορα αντισυμβατικά σκετσάκια, ώσπου αποφάσισε να κάνει μια ολοκληρωμένη σειρά: οι Μπεν Έλτον, Ρίτσαρντ Κέρτις και φυσικά, Ρόουαν Άτκινσον, πήραν την ιστορία του Λόρδου Μαυροχιά και την πέρασαν από μια χιλιετία περίπου, ανθρώπινης ιστορίας, από την προσεξπηρική Αγγλία μέχρι το 2000, στο πιο πρόσφατο special επεισόδιο. Τέσσερις σεζόν που η μια είναι καλύτερη από την άλλη, με τον Άτκινσον να χύνει το δηλητήριό του παντού και κοντά του, μεταξύ άλλων μερικοι κορυφαίοί ηθοποιοί: Μπράιαν Μπλεσντ, Χιού Λώρι (ναι, ο dr House είναι αυτός), Στίβεν Φράι, Μιράντα Ρίτσαρντσον ο θεούλης Τόνι Ρόμπινσον στο ρόλο του Μπώλντρικ, του πιο ηλίθιου και εξαθλιωμένου προλετάριου όλων των εποχών, που τις κρίσιμες στιγμές διαθέτει πάντα «ένα πανούργο σχέδιο». Εδώ και πέντε περίπου χρόνια, οι συντελεστές συζητούν το ενδεχόμενο ενός πέμπτου κύκλου, αλλά προκοπή δεν βλέπουμε.



Twin Peaks

Ο κόσμος του Ντέιβιντ Λιντς είναι έτσι και αλλιώς μυστήριος. Γιατί να μην είναι λοιπόν και το magnum opus του, το Twin Peaks, που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ; Ο Κάιλ μακ Λάχλαν είναι ένας ιδιόρρυθμος επιθεωρητής που καλείται να ανακαλύψει το μυστικό δολοφονιών και θανάτων στο Twin Peaks, μια ορεινή κωμόπολη κάπου στο πουθενά. Το σενάριο ήταν τόσο τρομακτικό που οι ξεκαρδιστικές του στιγμές (κουφοί πράκτορες του FBI πχ) έμοιαζαν με θεολογική λύτρωση. Το καλύτερο όλων όμως είναι ότι, κατά τα γραφάς, το Twin Peaks επιστρέφει το 2017. Και όταν λέμε «κατά τας γραφάς» εννοούμε ότι αν δεν το έχετε δει και θα το δείτε τώρα, προσέξτε καλά τι βλέπετε και θα καταλάβετε.



Band of Brothers

Πρόκειται για την κορυφαία μίνι σειρά για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη δεύτερη μεγάλη συνεργασία του Στίβεν Σπίλμπεργκ και του Τομ Χανκς μετά τον «Στρατιώτη Ράιαν», όπως επίσης και μια τεράστια επιτυχία για το HBO που έκτοτε, ανέλαβε εργολαβικά σχεδόν τις σειρές που έχουν προϋπολογισμούς τεράστιων παραγωγών του Χόλυγουντ. Βασισμένη στο βιβλίο Citizen Soldiers του Στίβεν Άμπροουζ, ο οποίος αποβιβάστηκε με τις αμερικάνικες δυνάμεις στη Νορμανδία, η σειρά εξιστορεί, αρκετά εξιδανικευμένα, την πορεία της 101ης αερομεταφερόμενης και του Λόχου Ε, από την απόβαση μέχρι το τέλος του πολέμου. Η ιδέα ανανεώθηκε δέκα χρόνια αργότερα με το Pacific, καλό, όχι όμως τόσο καλό όσο το BoB και αναμένεται να γνωρίσει και ένα τρίτο κεφάλαιο, μάλλον του χρόνου, πάλι με αντίστοιχη ιστορία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μνημειώδη παραμένουν τα επεισόδια για τη μάχη των Αρδενών.



Batllestar Galactica (2004 version)

Το Battlestar Galactica και ο κόσμος του είναι αρκετά παλιός. Η πρώτη σειρά που έφερε αντιμέτωπους τους ανθρώπους και τους Κύλωνες ήταν αρκετά απλοϊκή, κάπου στη δεκαετία του ’80. Όταν όμως ο Ρόναλντ Μουρ που είναι ο ανανεωτής του τηλεοπτικού Σταρ Τρεκ στη δεκαετία του ’90 αποφάσισε να ασχοληθεί με την αρχική ιδέα του Γκλεν Λάρσον, τότε η υπόθεση απογειώθηκε κυριολεκτικά. Ο μικρόκοσμος των επιζώντων του ανθρώπινου είδους περνάει από τέσσερις σεζόν δολοπλοκίας, πολιτικής σε… κλειστό χώρο, μεταφυσικών επιρροών, σε μια από τις καλύτερες στιγμές της sci-fi τηλεοπτικής παραγωγής.  Η σειρά γνώρισε δεκάδες «διαδόχους» χωρίς κανένας τους όμως να φτάσει στα επίπεδά της.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back