ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

45 χρόνια από ένα «ακατέργαστο διαμάντι»

Εικόνα του άρθρου 45 χρόνια από ένα «ακατέργαστο διαμάντι»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/11/2020, 15:22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το 1951 γεννήθηκε στο Σιού της Άιοβα ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες του ροκενρόλ, που, δέσμιος των αδυναμιών και των δαιμόνων του, χάθηκε νωρίς μαζί με το ατέλευτο ταλέντο του. Ο Τόμι Μπόουλιν ήταν «παιδί θαύμα» και έπαιζε σε μπάντα από τα 13 του, στην ηλικία που συνομήλικοί του γυρνούσαν σπίτι αυστηρά στις 10.

Μόλις στα 20 ο Μπόουλιν έφτιαξε τη δική του jazz fusion  μπάντα, προσθέτοντας τα μπλουζ στοιχεία με την κιθάρα του και λίγο αργότερα, η καριέρα του απογειώθηκε στους James Gang και στο τρομερό «Spectrum» του Μπίλι Κόμπαμ.

Το 1975 ο Μπόουλιν ήταν ο πιο ανερχόμενος κιθαρίστας του ροκενρόλ. Μόλις στα 24 χρόνια του αντικατέστησε το θεό της κιθάρας Ρίτσι Μπλάκμορ στους Deep Purple και έβγαλε μαζί τους ένα από τα καλύτερα, όσο και πιο παραγνωρισμένα άλμπουμ τους, το Come taste the band.

Αν σας αρέσει ο Τύπος μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή εδώ

Σχεδόν παράλληλα, στις 17 Νοεμβρίου 1975, κυκλοφόρησε το πρώτο του σόλο άλμπουμ, το Teaser. Αν παίζετε ή σας αρέσει η ηλεκτρική κιθάρα, θα πρέπει να το ακούσετε οπωσδήποτε.

Ο Μπόουλιν κινείται στα εννιά κομμάτια του δίσκου, με τρομερή άνεση ανάμεσα στο αγαπημένο του φανκ στυλ, μέχρι το βασικό «κλασικό» παίξιμο που δημιούργησε το χαρντ ροκ, αλλά και σε τζαζ φόρμες.

Ανάμεσα στα κομμάτια υπάρχουν τουλάχιστον τρία εξαιρετικά, το Grind, το People, People και το Wild Dogs, το οποίο έπαιζε στη σκηνή και με τους Purple.

O δίσκος ήταν ένα κανονικό hall of fame του ροκ της εποχής. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους που έσπευσαν να παίξουν με έναν 24χρονο από την Άιοβα, ήταν ο Φιλ Κόλινς, ο Τζεφ Πορκάρο των Toto, o Γιαν Χάμερ των Mahavishnu Orchestra, ακόμα και ο bandmate στους Purple, Γκλεν Χιουζ που η χάρη του έχει φτάσει μέχρι τα Γιάννενα.

Ο δίσκος δεν έγινε ποτέ επιτυχία, για δύο λόγους: αφενός γιατί ο Μπόουλιν περιόδευε με τους Purple σε όλο τον κόσμο, αφετέρου γιατί βρισκόταν σε προχωρημένη φάση εξάρτησης. Στις 4 Δεκεμβρίου του 1976, ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών θα πεθάνει από υπερβολική δόση, μετά από ένα live με τον Τζεφ Μπεκ και τον Πίτερ Φράμπτον…


 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back