ΑΛΜΠΟΥΜ

Deep Purple, 1984: Καλύτερα να μείνουμε δυο ξένοι

Εικόνα του άρθρου Deep Purple, 1984: Καλύτερα να μείνουμε δυο ξένοι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/09/2023, 16:46
ΑΛΜΠΟΥΜ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

To 1984 οι Deep Purple είχαν διασπαστεί σε διάφορα κομμάτια, ήδη για μια δεκαετία περίπου: Η πλειοψηφία τους ήταν στους Whitesnake, ο Μπλάκμορ απέλυε κόσμο στους Rainbow, o Γκίλαν είχε ατυχώς περάσει από τους Sabbath, o Μπόουλιν είχε πεθάνει.

Κάπου εκεί λοιπόν, αποφασίσανε να ξανασυναντηθούν, με τη MkII σύνθεση, αυτή που γνώρισε ο κόσμος και αγάπησε να αντιπαθεί ή κυριως τη λάτρεψε, ως μια εξαιρετική εκδοχή του «λαϊκού χαρντ ροκ».

Και πάλι, η ισορροπία του τρόμου φαινόταν στα credits του δίσκου, όπου ο Γκίλαν πάλευε με τον μοναρχικό Μπλάκμορ, ο οποίος δεν ήθελε να αποδίδονται… σοσιαλιστικά όλα τα κομμάτια, σε όλα τα μέλη της μπάντας.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Και όμως, ο δίσκος ήταν ένας από τους καλύτερους των Purple. Όχι τόσο καλός όσο οι τρεις πρώτοι, τρία underdogs της βρετανικής ψυχεδέλειας, ούτε τόσο ισοπεδωτικός όσο το In Rock.

Ήταν όμως η απόδειξη ότι οι DP ήταν, αφενός μονόλιθοι της μουσικής ικανότητας, αφετέρου είχαν ακόμα την ικανότητα να γράφουν ωραία κομμάτια.

Παρόλα τα ζητήματα της παραγωγής (το Rolling Stone την έκραξε σημαντικά και πρότεινε εξωτερικό παραγωγό και όχι τον αειθαλή μπασίστα της μπάντας, Ρότζερ Γκλόβερ), τόσο η σύνθεση, όσο και η ψυχή της μπάντας, φαίνεται ότι είχε επιστρέψει στις χρυσές μέρες των ‘70s.

Τρία κομμάτια έγιναν επιτυχίες: Το Knocking at your Back Door, ένα κλασικό feelgood purple κομμάτι, το Nobody’s Home που ήταν και παλιότερη σύνθεση και το ομώνυμο, το Perfect Strangers.

H επιστροφή των Purple χαιρετίστηκε εκεί που βασικά ζούσε και ανέπνεε η μπάντα: στα live. Η περιοδεία τους, ειδικά στις ΗΠΑ, ήταν μεγάλη επιτυχία και το συγκρότημα είχε καταφέρει να καβαλήσει το «μεταλλικό» μουσικό ρεύμα της εποχής.

Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, καθώς ο τίτλος, Perfect Strangers, αντικατόπτριζε τις σχέσεις του Γκίλαν και του Μπλάκμορ. Σήμερα, 39 ολόκληρα χρόνια μετά, που συνεχίζουν να περιοδεύουν στα 70φεύγα τους, κρατάνε μια θέση στο συναυλιακό setlist για το Perfect Strangers…




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back