ΓΙΑΝΝΕΝΑ

40+40 χιλιάδες ευρώ για στέγαση και μεταφορές

Εικόνα του άρθρου 40+40 χιλιάδες ευρώ για στέγαση και μεταφορές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/04/2019, 18:43
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ομόφωνα πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων η πρόταση της διαπαραταξιακής επιτροπής για τα μέτρα στήριξη των φοιτητών και φοιτητριών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τα οποία έχουν ως εξής:

Σίτιση: Αίτημα στην πολιτεία να ενισχύσει τα κονδύλια και την ημερήσια δαπάνη. Επίσης, όπως περιέγραψε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Παπαδιώτης, προβλέπεται ότι, όποιο όφελος  προκύψει για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από την επαναδιαπραγμάτευση για τα δημοτικά τέλη και το κόστος του νερού, να πάει για την ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας

Στέγαση: Διάθεση 40.000 ευρώ ετησίως για στέγαση κυρίως σε διαμερίσματα. Τη διεκπεραίωση την αναλαμβάνει το πανεπιστήμιο (δικαιούχοι κ.λπ.)

Μεταφορές: Το πανεπιστήμιο συμφώνησε να αλλάξει τα προγράμματα μαθημάτων και εξεταστικών, ώστε να είναι «κλιμακωτή» η  προσέλευση. Το αστικό ΚΤΕΛ δεσμεύτηκε να αυξήσει τα δρομολόγια στις περιόδους και ώρες αιχμής.

Επιδότηση του Δήμου στη μηνιαία φοιτητική κάρτα με 40.000 ευρώ. Η κάρτα κοστίζει 35 το μήνα αυτή τη στιγμή. Στόχος, είναι να πέσει στα 25 ευρώ, με 7 ευρώ να συμβάλλει ο Δήμος και τα υπόλοιπα 3 ευρώ το αστικό ΚΤΕΛ. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδιώτη, το αστικό ΚΤΕΛ δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει το δικό του μέρος της έκπτωσης, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Σήμερα υπάρχουν περίπου 200 μηνιαίες κάρτες, ενώ οι μετακινήσεις ημερησίως είναι 4.000-5.000 περίπου.

Ο Άρης Μπαρτζώκας (Γιάννενα Τώρα) συγκεκριμενοποίησε τις προτάσεις, λέγοντας ότι το «40+40» μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με την ανάγκη που υπάρχει, μεταξύ των δαπανών, αλλά και ότι προτεραιότητα θα έχουν οι εστιακοί κ.λπ.

Ο Τάκης Τασιούλας (ΛΑΣ) και Βασίλης Καφαράκης (ΔΡΑΣΥ) έθεσαν κάποιους προβληματισμούς σχετικά με το εύρος της στήριξης, ζητώντας μεγαλύτερη και για τον προεκλογικό χρόνο, κατά τον οποίο έρχεται, στηρίζοντας όμως την απόφαση.

«Συμφωνώ απόλυτα στην κατεύθυνση της δωρεάν παιδείας» τόνισε ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας «Για μια ακόμα φορά η αυτοδιοίκηση υπερβαίνει τον εαυτό της και τις υποχρεώσεις της. Οι ευθύνες επί της ουσίας είναι του κεντρικού κράτους» πρόσθεσε, λέγοντας επίσης ότι «αγαπάμε και σεβόμαστε το φοιτητικό πληθυσμό της πόλης».  

Σημειωτέον ότι η παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε αποχωρήσει νωρίτερα, ωστόσο είχε συμφωνήσει στις συζητήσεις στη διαπαραταξιακή επιτροπή


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back