Λυκ πίσω
ΗΠΕΙΡΟΣ

Ξενία Άρτας: τα επόμενα βήματα

Εικόνα του άρθρου Ξενία Άρτας: τα επόμενα βήματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/03/2022, 13:51
ΗΠΕΙΡΟΣ

Τη μελέτη αξιοποίησης του πρώην ξενοδοχείου «Ξενία» στο Κάστρο της Άρτας αποδέχτηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων, σε συνεδρίασή του. Είχε προηγηθεί η έγκριση της μελέτης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου, το επόμενο στάδιο είναι η εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής και των τευχών δημοπράτησης.

 «Πρόκειται για την αρχή του τέλους μιας μακρόχρονης διαδικασίας που κρατάει σχεδόν τρεις δεκαετίες για την αξιοποίηση όχι απλώς του ‘Ξενία’, αλλά για την ανάδειξη του κτιρίου και του χώρου του κάστρου της πόλης, ως ενός ανοιχτού, δημόσιου χώρου πολιτισμού και αναψυχής για τους κατοίκους της Άρτας και τους επισκέπτες της. Στόχος της αξιοποίησης του Ξενία είναι να καταστεί ένας βιώσιμος, τουριστικός προορισμός για δημότες και επισκέπτες όλο το έτος, δηλαδή ένας πολυχώρος πολιτισμού και αναψυχής» ανέφερε ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης κατά τη συνεδρίαση.

Το έργο της αξιοποίησης του πρώην Ξενία έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ. Αφορά δε παρεμβάσεις για την πολιτιστική, ψυχαγωγική και αισθητική λειτουργικότητά του με δραστηριότητες που θα απευθύνονται στο σύνολο της αρτινής κοινωνίας. Συγκεκριμένα, θα περιλαμβάνει την δημιουργία καφέ-εστιατορίου στο ισόγειο (όπως λειτουργούσε και στο παρελθόν), ώστε να αποτελέσει έναν χώρο συνάθροισης, καθώς επίσης και Δημοτική Βιβλιοθήκη, Δημοτικό Ωδείο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για διάφορες εκδηλώσεις, καλλιτεχνικά εργαστήρια και παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο.

Το Ξενία χτίστηκε το 1958 από τον γνωστό αρχιτέκτονα Διονύση Ζήβα. Από το 1960 έως το 1993 λειτουργούσε ως ξενοδοχείο. Από το κλείσιμό του μέχρι σήμερα, είναι εγκαταλελειμμένο. Το 2012, το πρώην Ξενία παραχωρήθηκε στον Δήμο Αρταίων και το 2014 καταχωρήθηκε στην ακίνητη περιουσία του.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3