Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Πώς θα είναι το νέο Ξενία Άρτας

Εικόνα του άρθρου Πώς θα είναι το νέο Ξενία Άρτας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/04/2020, 20:49
ΗΠΕΙΡΟΣ

Την πρόταση της αρχιτεκτονικής μελέτης αξιοποίησης του Ξενία Άρτας, που βρίσκεται μέσα στο βυζαντινό Κάστρο της πόλης. παρουσίασε ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στην Άρτα. Ο Δήμος Αρταίων ενέταξε το έργο της αξιοποίησης του Ξενία, με προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ, στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-2020»).

Οι βασικοί άξονες για το νέο Ξενία, είναι η δημιουργία καφέ-εστιατορίου και δημοτικής βιβλιοθήκης, η μετεγκατάσταση-λειτουργία Δημοτικού Ωδείου, η δημιουργία αίθουσας πολιτιστικών εκδηλώσεων, εργαστήρια ζωγραφικής, γλυπτικής και παραδοσιακών οργάνων και παιδική χαρά στον περιβάλλοντα χώρο.

Το Ξενία στην Άρτα χτίστηκε το 1958 από τον γνωστό αρχιτέκτονα Διονύση Ζήβα. Από το 1960 έως το 1993 λειτουργούσε ως ξενοδοχείο. Από το κλείσιμό του μέχρι σήμερα, είναι εγκαταλελειμμένο. Το 2012, το πρώην Ξενία παραχωρήθηκε στον Δήμο Αρταίων και το 2014 καταχωρήθηκε στην ακίνητη περιουσία του.

«Το Ξενία πέρασε από την ακμή στην παρακμή. Ένα Ξενία που βασανίστηκε από το χρόνο, από ιδεολογικές αγκυλώσεις, από πολιτική αδιαφορία αλλά και από πολιτική εκμετάλλευση. Ένα Ξενία που παρά όλες αυτές τις συμπληγάδες, παραμένει ζωντανό στην μνήμη των παλαιοτέρων αλλά και ελπίδα για σημείο αναφοράς για όλους τους νεότερους» τόνισε ο δήμαρχος κ. Τσιρογιάνης.

Ο κ. Τσιρογιάννης ανέφερε ότι η πρόταση της αρχιτεκτονικής μελέτης αξιοποίησης του Ξενία θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση για ένα μήνα, μέχρι τις 30 Μαΐου, για  την κατάθεση προτάσεων από φορείς, συλλόγους και δημότες (προτάσεις στο email: dimos@arta.gr). Εντός του Μαΐου θα πραγματοποιηθεί και ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα αυτό..

«Σε τρία χρόνια από τώρα μπορούμε να έχουμε Ξενία και Κάστρο ανοιχτό για όλους. Τι δεν μπορούμε να έχουμε; Δεν μπορούμε να έχουμε μία ξενοδοχειακή μονάδα, όπως παλιά. Αλλά αυτή δεν είναι η δική μας απόφαση. Είναι η απόφαση του ΚΑΣ, του υπουργείου Πολιτισμού, της πολιτικής πρόθεσης της προηγούμενης κυβέρνησης και της αδράνειας των προηγούμενων δεκαετιών. Όμως τώρα μπορούμε να πετύχουμε να ξαναγίνει το Ξενία μέρος της κοινωνικής ζωής της πόλης, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της τοπικής μας κοινωνίας σε ζωντανό κύτταρο της πόλης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το ΚΑΣ είχε βάλει «φρένο» τον Νοέμβριο του 2016 στα σχέδια του Δήμου για επαναλειτουργία του πρώην Ξενία ως ιδιωτικής ξενοδοχειακής εγκατάστασης με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο δεν συνάδει με τον δημόσιο χαρακτήρα του Κάστρου καθώς και τον ιστορικό-πολιτιστικό χαρακτήρα του.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back