ΗΠΕΙΡΟΣ

Ξενία Άρτας: Πολυχώρος αναψυχής και πολιτισμού

Εικόνα του άρθρου Ξενία Άρτας: Πολυχώρος αναψυχής και πολιτισμού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/01/2018, 18:08
ΗΠΕΙΡΟΣ

Με τη λύση δημιουργίας ενός πολυχώρου αναψυχής και πολιτισμού στο πρώην Ξενία, που βρίσκεται εντός του κάστρου, «συμβιβάζεται» η δημοτική αρχή Αρταίων, η οποία πριν από έναν χρόνο είχε δώσει μια μεγάλη μάχη (και σε πολιτικό επίπεδο) για να μετατρέψει το μοτέλ της δεκαετίας του ’60 σε ξενοδοχείο μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού είχε βάλει «φρένο» τον Νοέμβριο του 2016 στα σχέδια του Δήμου για επαναλειτουργία του πρώην Ξενία ως ιδιωτικής ξενοδοχειακής εγκατάστασης με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο δεν συνάδει με τον δημόσιο χαρακτήρα του μνημείου καθώς και τον ιστορικό-πολιτιστικό χαρακτήρα του.

Ο Δήμος Αρταίων αποφάσισε να μην επιμείνει στον αρχικό του σχεδιασμό μετά και τα «όχι» του ΚΑΣ και να κινηθεί προς την κατεύθυνση μετατροπής του Ξενία σε έναν πολυχώρο αναψυχής και πολιτισμού. Έτσι, αυτή τη στιγμή, διεκδικεί χρηματοδότηση ύψους 2,5 εκατ. ευρώ μέσω της δράσης «Δημιουργική επανάχρηση δημοτικής ακίνητης περιουσίας» του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του ΕΣΠΑ. Τη σχετική πρόταση υπέβαλε χτες το μεσημέρι –στην ίδια δράση, πρόταση κατέθεσε και ο Δήμος Ιωαννιτών για τη μετατροπή του Πνευματικού Κέντρου Κατσικά σε έναν χώρο έκφρασης και δημιουργίας.

Η πρόταση του Δήμου Αρταίων αφορά μεταξύ άλλων τη δημιουργία χώρων για μια δημοτική βιβλιοθήκη, για δημοτικό ωδείο, για εργαστήρια, για αίθουσες πολλαπλών χρήσεων και για καφετέρια-εστιατόριο, το οποίο θα δοθεί σε ιδιώτη μέσω εκμίσθωσης. Ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης αιτιολόγησε την αλλαγή αυτή… πλεύσης, λέγοντας ότι «δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να αγνοήσουμε την ευκαιρία που παρουσιάστηκε και να αφήσουμε την πρόσκληση για χρηματοδότηση να περάσει. Εφόσον στο μέλλον έχουν αλλάξει τα δεδομένα, δεν αποκλείει κανείς την πιθανότητα να αξιοποιηθεί ο χώρος και ως ξενοδοχείο». Το Ξενία Άρτας βρίσκεται μέσα στο βυζαντινό κάστρο της πόλης. Το Ξενία χτίστηκε το 1958 από τον γνωστό αρχιτέκτονα Διονύση Ζήβα. Από το 1960 έως το 1993 λειτουργούσε ως ξενοδοχείο. Από το κλείσιμό του μέχρι σήμερα, είναι εγκαταλελειμμένο. Το 2012, το πρώην Ξενία παραχωρήθηκε στον δήμο Αρταίων και το 2014 καταχωρήθηκε στην ακίνητη περιουσία του.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back