Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Ξενία Άρτας: Από άδειο κουφάρι, πολυχώρος αναψυχής

Εικόνα του άρθρου Ξενία Άρτας: Από άδειο κουφάρι, πολυχώρος αναψυχής
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/06/2018, 23:29
ΗΠΕΙΡΟΣ

Το πρώην Ξενία μέσα στο Κάστρο της Άρτας παίρνει τον δρόμο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) για να μεταμορφωθεί σε έναν πολιτιστικό πολυχώρο. 

Όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή της η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του υπουργείου Οικονομίας Ευγενία Φωτονιάτα, η οποία κατάγεται από την Άρτα, υπέγραψε την απόφαση χρηματοδότησης με 2,5 εκατ. ευρώ του έργου με τον επίσημο τίτλο «Αξιοποίηση του παλαιού ξενοδοχείου Ξενία στην Άρτα». 

Η χρηματοδότηση γίνεται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-2020», στο πλαίσιο της δράσης «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας»

Η πρόταση του Δήμου Αρταίων για το πρώην Ξενία περιλαμβάνει τη δημιουργία δημοτικής βιβλιοθήκης και αμφιθεατρικής σκηνής για πολιτιστικές εκδηλώσεις, τη μετεγκατάσταση του Δημοτικού Ωδείου, τη λειτουργία ενός καφέ-εστιατορίου και παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο των 6 στρεμμάτων.

«Η απόφαση της κυβέρνησης για στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών,μέσω στοχευμένων χρηματοδοτικών προγραμμάτων που σχεδιάζονται γι’ αυτό τον σκοπό, πηγάζει από τη σημασία που δίνουμε σε μια ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση, που να είναι σε θέση να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στις τοπικές κοινωνίες. Σε αυτό το πλαίσιο, δίνουμε πλέον τη δυνατότητα, ένα στολίδι της πόλης μας, το Ξενία, μετά από πολλά χρόνια εγκατάλειψης και αποκλεισμού, να αξιοποιηθεί, να γίνει ξανά κομμάτι της καθημερινότητας των Αρτινών και να καταστεί και πάλι πόλος έλξης για τους επισκέπτες της πόλης μας» αναφέρει σε γραπτή της δήλωση η κ. Γεροβασίλη.

Στην ίδια ανακοίνωση φιλοξενείται και δήλωση της κ. Φωτονιάτα η οποία αναφέρει: «Χρηματοδοτούμε έργα που θα αφήσουν οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες». 

Η αξιοποίηση του πρώην Ξενία είχε αποτελέσει μήλον της έριδος στην τοπική κοινωνία της Άρτας πριν από δύο χρόνια. Ο Δήμος Αρταίων επιδίωκε αρχικά τη μακροχρόνια μίσθωση του κτιρίου ως ξενοδοχείου σε ιδιώτη.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) του υπουργείου Πολιτισμού είχε απορρίψει όμως την πρόταση αυτή με το σκεπτικό ότι η λειτουργία ιδιωτικής ξενοδοχειακής εγκατάστασης εντός του κάστρου δεν συνάδει με τον δημόσιο χαρακτήρα τουμνημείου καθώς και τον ιστορικό-πολιτιστικό χαρακτήρα του. Παρά τις πολιτικές εντάσεις που επικράτησαν μετά την απόφαση του ΚΑΣ, ο Δήμος Αρταίων και ο δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα και προχώρησαν στην κατάθεση πρότασης χρηματοδότησης του πρώην Ξενία στο ΕΣΠΑ με έμφαση στον δημόσιο χαρακτήρα του κτιρίου. 

Η ιδιαιτερότητα του Ξενία Άρτας αφορά την τοποθεσία του. Είναι το μόνο κτίσμα (με εξαίρεση ένα παρεκκλήσι) μέσα στο βυζαντινό κάστρο της πόλης. Το Ξενία χτίστηκε το 1958 από τον γνωστό αρχιτέκτονα Διονύση Ζήβα. Από το 1960 έως το 1993 λειτουργούσε ως ξενοδοχείο. Από το κλείσιμό του μέχρι σήμερα, είναι εγκαταλελειμμένο. Το 2012, το πρώην Ξενία παραχωρήθηκε στον Δήμο Αρταίων και το 2014 καταχωρήθηκε στην ακίνητη περιουσία του.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back