ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στα τέλη Δεκεμβρίου οι εμβολιασμοί των υγειονομικών

Εικόνα του άρθρου Στα τέλη Δεκεμβρίου οι εμβολιασμοί των υγειονομικών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/12/2020, 23:34
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στις 29 Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (όντας νοσοκομείο αναφοράς) όπως προκύπτει από το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19. 

Σύμφωνα με την ενημέρωση, η Ελλάδα θα παραλάβει την πρώτη παρτίδα εμβολίων των Pfizer/BioNTech στις 26 Δεκεμβρίου, την ίδια μέρα με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Την επόμενη μέρα θα διενεργηθούν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Αττικόν», «Ασκληπιείο» και «Θριάσιο». 

Στις 28 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί διανομή προς το Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα, ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί του υγειονομικού προσωπικού στις 29 Δεκεμβρίου. Έως 30 Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα παραλάβει την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων 83.850 δόσεων. 

Σταδιακά και μέχρι τέλος Μαρτίου θα γίνει η παραλαβή 1.265.550 δόσεων μόνο από Pfizer/BioNTech. Σε αυτές αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο, από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση, και τα εμβόλια των Moderna και AstraZeneca.

Σύμφωνα με τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί. Θα ακολουθήσουν τα άτομα μεγάλης ηλικίας που φιλοξενούνται σε δομές και στη συνέχεια οι άνθρωποι άνω των 85 ετών. Η ακολουθία αυτή στηρίζεται "στα δεδομένα της επιδημίας, στον κίνδυνο για σοβαρή νόσο ή και θάνατο και στον κίνδυνο από μια διαρκή έκθεση στον ιό", ανέφερε κατά την ενημέρωση η πρόεδρος της Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου.


Τα ερωτήματα για τον εμβολιασμό από την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών


Η πλατφόρμα των ραντεβού

Με βάση τον προγραμματισμό η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού αναμένεται να ανοίξει το δεύτερο δεκαήμερο Ιανουαρίου. Από αύριο η πλατφόρμα emvolio.gov.gr, θα είναι σε λειτουργία και οι πολίτες θα μπορούν αντλούν πληροφορίες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι ο εμβολιασμός θα γίνεται στα οργανωμένα κέντρα, τα οποία θα έχουν και γιατρό και νοσηλεύτρια.

Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι τα εμβόλια θα αποθηκευτούν σε ειδικούς εξειδικευμένους χώρους όπως και ότι έχουν εξασφαλιστεί πέντε τέτοιοι χώροι με ψυγεία βαθιάς κατάψυξης. Οι εταιρίες που θα κάνουν τη διανομή των εμβολίων από τις αποθήκες στα εμβολιαστικά κέντρα, είναι πιστοποιημένες και εξειδικευμένες στη διανομή φαρμακευτικών προϊόντων, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο. 

Την εφοδιαστική αλυσίδα αναλαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Την ευθύνη για τη διαδικασία εμβολιασμού του πολίτη έχει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Θέματα που αφορούν την ασφάλεια της φύλαξης των εμβολίων έχει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Πολιτική Προστασία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back