ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πώς θα οργανωθεί ο εμβολιασμός;

Εικόνα του άρθρου Πώς θα οργανωθεί ο εμβολιασμός;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/12/2020, 16:08
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Από τις 16 Δεκεμβρίου το Υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει από τα νοσοκομεία της χώρας, ανάμεσά τους το Πανεπιστημιακό και την επόμενη μέρα το μεσημέρι, το «Χατζηκώστα», να συγκεντρώσουν τις δηλώσεις εργαζόμενων εάν επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Η ΑΣΥ (ΠΑΜΕ) ΠΓΝΙ και «Χατζηκώστα» με ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι η «παραγγελία» δημιούργησε κλίμα «χρονικής πίεσης και ανασφάλειας, αλλά και απορία εκ μέρους του προσωπικού για την προχειρότητα που αντιμετωπίζεται ένα τόσο σοβαρό και σημαντικό βήμα που αφορά στην πρόληψη από τον κορωνοϊό».

Για παράδειγμα, αναφέρει ότι το εμβόλιο για τη γρίπη για τον εμβολιασμό του προσωπικού έχει εξαντληθεί στο «Χατζηκώστα»  και δεν γίνεται «ο απαραίτητος εμβολιασμός εδώ και ένα μήνα».

Διατυπώνει τα εξής ερωτήματα:

  • Πότε θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων ;
  •  Ποια εμβόλια από αυτά που έχουν αναπτυχθεί και εγκριθεί θα διατεθούν για τον εμβολιασμό και πόσες φάσεις θα χρειαστούν για την ανάπτυξη ανοσίας ;
  •  Ποιές είναι οι πιθανές παρενέργειες που μπορεί  να εκδηλωθούν και σε ποιόν θα αναφέρονται οι συνάδελφοι σε τυχόν εκδήλωσή τους;
  •  Ποιες είναι οι αντενδείξεις για τον εμβολιασμό και ποιες ομάδες εξαιρούνται από αυτόν (πχ άτομα με πρόσφατο εμβολιασμό για άλλο νόσημα, εγκυμονούσες, άτομα με αλλεργίες ή ανοσοκαταστολή ή λήψη άλλων φαρμάκων που ενδεχομένως να προκληθεί αλληλεπίδραση);
  •  Ποια μέτρα θα ληφθούν για τη σωστή οργάνωση των εμβολιαστικών κέντρων – ιατρείων, χωρίς να αποψιλωθούν από προσωπικό οι κλινικές των νοσοκομείων;

Η ΑΣΥ θεωρεί ότι «μόνο μέσα από την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, δίνεται η δυνατότητα στο υγειονομικό προσωπικό να πειστεί στο σύνολό του για την ασφάλεια και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού».

Επίσης, καλεί την κυβέρνηση να κατανοήσει «ότι το ποσοστό συμμετοχής των υγειονομικών στον εμβολιασμό θα επηρεάσει καθοριστικά και την συμμετοχή του πληθυσμού γενικότερα και γι΄ αυτό απαιτούνται όλα όσα προτείνουμε παραπάνω κι όχι βεβιασμένες κινήσεις και ανούσιες φιέστες».

Τέλος, επισημαίνει ότι τα εμβολιαστικά κέντρα δεν μπορούν να στηριχτούν στις μετακινήσεις προσωπικού, όπως επιχειρείται να καλυφθούν οι ανάγκες από την αρχή της πανδημίας, μέχρι σήμερα.

«Καταθέτουμε την παραπάνω πρόταση στα σωματεία εργαζομένων των 2 νοσοκομείων και ζητάμε να γίνουν άμεσα συναντήσεις με τις διοικήσεις των νοσοκομείων,  ώστε να απαιτήσουμε ενημέρωση με ευθύνη των επιτροπών νοσοκομειακών λοιμώξεων», αναφέρει.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back