Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

30 εκατ. ευρώ για την οδό Νιάρχου

Εικόνα του άρθρου 30 εκατ. ευρώ για την οδό Νιάρχου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/03/2018, 10:55
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μετά τον δακτύλιο της πόλης «κόμβος Βογιάννου-Πανηπειρωτικό Στάδιο» με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Ιωαννιτών, τον δρόμο προς Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) παίρνει και το έργο της ανακατασκευής της οδού Νιάρχου με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Ηπείρου.

Το περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου ενέκρινε κατά τη χτεσινή του συνεδρίαση την υποβολή πρότασης του έργου στο ΕΣΠΑ για ένταξη και χρηματοδότηση. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 4,5 εκατ. ευρώ προορίζονται για τις απαλλοτριώσεις. Στην ίδια συνεδρίαση, το συμβούλιο προχώρησε και στην έγκριση της κήρυξης της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτων. Οι ιδιωτικές εκτάσεις προς απαλλοτρίωση ανέρχονται σε 98 στρέμματα.

Στην εισήγησή της η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη, μίλησε για την αναγκαιότητα του έργου, αποδίδοντάς του και μια ιστορική σημασία, καθώς κάποτε αποτελούσε την «πύλη» των Ιωαννίνων για όλα τα χωριά της περιοχής της Δωδώνης.  Μπορεί ο νέος δρόμος να καταλήγει στην Πεδινή, ωστόσο κ. Καλογιάννη ανέφερε ότι μελλοντικά μπορεί να συνδεθεί με τον κόμβο Εγνατίας οδού-Ιόνιας οδού (όταν βέβαια η τελευταία επεκταθεί προς Κακαβιά κατεύθυνση).

Σύμφωνα με τη μελέτη, προβλέπονται ένας ανισόπεδος κόμβος επί της περιφερειακής οδού και πέντε ισόπεδοι κόμβοι στο στρατόπεδο Βελισσαρίου, στη διασταύρωση με την οδό Καραϊσκάκη (για την εξυπηρέτηση εγκαταστάσεων του Δήμου), στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στην είσοδο της Πεδινής, παράλληλο δίκτυο εκατέρωθεν της οδού Νιάρχου, ποδηλατόδρομος πλάτους 3 μέτρων από τη μία πλευρά, έργα αποχέτευσης και ηλεκτροφωτισμού. Επίσης, έχει προβλεφθεί και χώρος για κυκλοφορία ελαφρού τραμ (αν και όταν γίνει αυτό).  

Όσον αφορά τον ποδηλατόδρομο, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης πρότεινε να πάρει το όνομα του αείμνηστου γιατρού και δημοτικού συμβούλου Στέφανου Σκοπούλη (ο οποίος κυκλοφορούσε πάντα με το ποδήλατο).

Κατά τα άλλα, όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρχαν αρκετές ενστάσεις για τον δρόμο της Νιάρχου. Η παράταξη «Συμμαχία Ηπειρωτών» με επικεφαλής τον Γιώργο Ζάψα έθεσε το ζήτημα της δημιουργίας κόμβου στα Σεισμόπληκτα, Ο Νίκος Ζήκος από την «Αριστερή Παρέμβαση» έκανε λόγο για ένα «έργο-έκτρωμα» που χωρίζει την πόλη στα δύο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3