Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

1,4 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία των «Στεγών»

Εικόνα του άρθρου 1,4 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία των «Στεγών»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/09/2019, 20:52
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια ακόμη σημαντική εκκρεμότητα για τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων, μια δομή φροντίδας ενηλίκων με αναπηρία, κλείνει. Όπως αναμενόταν, το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» έρχεται να χρηματοδοτήσει με το ποσό του 1,4 εκατ. ευρώ για δύο χρόνια και τη λειτουργία των Στεγών. Από τις 9 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, θα πρέπει να κατατεθεί σχέδιο παροχής υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας των ανθρώπων που θα διαμείνουν στη δομή των Στεγών (υπηρεσίες όπως διατροφή, ιατρική ή νοσοκομειακή φροντίδα, μετακίνηση, ψυχαγωγία, κατάρτιση κ.λπ.). Το σχέδιο αυτό συνδέεται προφανώς με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού.

Μέσω του ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα του «ηπειρώτικου» προγράμματος, χρηματοδοτήθηκαν η κατασκευή των Στεγών, με προϋπολογισμό 3,3 εκατ. ευρώ, και ο εξοπλισμός τους.

Σε κατασκευαστικό επίπεδο, οι Στέγες ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο του 2017 οπότε και παραδόθηκαν στην ΕΛΕΠΑΠ από την Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία ήταν και ο φορέας υλοποίησης. Αμέσως μετά, ξεκίνησε ένας μεγάλος αγώνας για την προμήθεια του εξοπλισμού, που έχει ολοκληρωθεί πια, αλλά και για τη θέσπιση ενός νομικού πλαισίου με έμφαση στην αδειοδότηση των εγκαταστάσεων για υποδομές διαβίωσης ΑμεΑ. Τον Ιανουάριο του 2019, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σχετική κοινή υπουργική απόφαση (διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ εδώ).

Οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης είναι επτά «σπιτάκια», δίπλα από τις εγκαταστάσεις της ΕΛΕΠΑΠ στη Νεοκαισάρεια Ιωαννίνων. Τα «σπιτάκια» αυτά μπορούν να στεγάσουν από 28 έως 35 άτομα, τα οποία θα έχουν τη στήριξη εξειδικευμένου προσωπικού, ενώ παράλληλα θα «τρέχουν» προγράμματα φροντίδας, απασχόλησης, ψυχαγωγίας αλλά και θεραπευτικής καλλιέργειας. Πέραν των επτά ισόγειων κατοικιών, το συγκρότημα περιλαμβάνει και ένα κοινόχρηστο κτίριο το οποίο θα λειτουργεί όχι μόνο για τους ενοίκους αλλά και για ανθρώπους με αναπηρία που επισκέπτονται την ΕΛΕΠΑΠ. Για τη λειτουργία των Στεγών, πριν από τρία χρόνια, δημιουργήθηκε μια αστική κερδοσκοπική εταιρία με το όνομα «Ελπίδα Ζωής», με τη συμμετοχή της ΕΛΕΠΑΠ, της Περιφέρεια Ηπείρου και της αναπτυξιακής εταιρίας «Ήπειρος».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back