ΗΠΕΙΡΟΣ

12 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση του «Ξενία»

Εικόνα του άρθρου 12 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση του «Ξενία»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/08/2022, 21:18
ΗΠΕΙΡΟΣ

Ο Δήμος Αρταίων ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε η πρόταση για 12 εκατ ευρώ (μέσω ΕΣΠΑ) για την ανάπλαση και αξιοποίηση του κτιρίου του «Ξενία», στο Κάστρο της Άρτας και την αναβάθμιση του περιβάλλοντα χώρου.

Ο Δήμος είχε υποβάλει πρόταση για την αξιοποίηση του χώρου ως ένα πρότυπο - καινοτόμο κέντρο πολιτισμού, με χρήση δημοτικής βιβλιοθήκης, καλλιτεχνικών εργαστηρίων και τεχνολογίας, δημοτικού ωδείου και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αλλά και ως καφετέρια – εστιατόριο όπως λειτουργούσε και παλιά.

Το έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συνολική ανακατασκευή του κτηρίου και  βελτίωση των εγκαταστάσεων εμβαδού 2.183 τμ., ενεργειακή αναβάθμιση με τη χρήση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης ενέργειας, και εργασίες αναβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου πέρα του ακινήτου του Δήμου με νέες φυτεύσεις.

Τα 12εκ. ευρώ θα διατεθούν για τις εξής δομικές παρεμβάσεις:

  • Αξιοποίηση του παλαιού ξενοδοχείου,  10.788.000,00 €
  • Προμήθεια εξοπλισμού για το κτίριο στο Κάστρο Άρτας, 803.394,31 €.
  • Αναβάθμιση περιβάλλοντος χώρου Κάστρου Άρτας, με νέες φυτεύσεις  108.605,69 €
  • Αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες,  180.000,00 €

Ο δήμαρχος Άρτας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η χρηματοδότηση των 12 εκ. ευρώ ήταν ένα πραγματικό στοίχημα, ένας αγώνας που κερδίσαμε, το διεκδικήσαμε και το πετύχαμε. Πρόκειται για την αρχή του τέλους μιας μακρόχρονης διαδικασίας που κρατάει σχεδόν τρεις δεκαετίες για την αξιοποίηση όχι απλώς του  Ξενία αλλά για την ανάδειξη του κτιρίου και του χώρου του κάστρου της πόλης, ως ενός ανοιχτού, δημόσιου χώρου πολιτισμού και αναψυχής για τους κατοίκους της Άρτας και τους επισκέπτες της».

Τόνισε επίσης ότι «στόχος της αξιοποίησης του, διατηρώντας το αρχιτεκτονικό δημιούργημα του Ζήβα είναι να καταστεί το Ξενία ένας βιώσιμος, τουριστικός προορισμός για δημότες και επισκέπτες όλο το έτος, δηλαδή ένας πολυχώρος πολιτισμού και αναψυχής».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3