Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«… 100 ιστορικές προφορικές μαρτυρίες» στο Πνευματικό Κέντρο

Εικόνα του άρθρου «… 100 ιστορικές προφορικές μαρτυρίες» στο Πνευματικό Κέντρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/10/2022, 14:23
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Εκδήλωση για το έπος του ’40 και την προφορική ιστορία με την παρουσίαση του βιβλίου της Μαρούλας Παπαευσταθίου-Τσάγκα «Ελληνοϊταλικός πόλεμος, Κατοχή, Εθνική Αντίσταση (1940-1944)-100 ιστορικές προφορικές μαρτυρίες» διοργανώνουν η Περιφέρεια Ηπείρου, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών το Σάββατο 29 Οκτωβρίου, στις 19:00, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας».

Στην εκδήλωση θα ακουστούν αφηγήσεις μαρτυριών και θα προβληθεί βίντεο-ντοκιμαντέρ με προφορικές μαρτυρίες που έχει καταγράψει η συγγραφέας. Θα παραβρεθούν δε αρκετοί από τους πληροφορητές του βιβλίου ενώ θα συμμετέχουν ο ερμηνευτής ηπειρωτικών δημοτικών τραγουδιών Σάββας Σιάτρας, η παραδοσιακή ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων και το χoρευτικό τμήμα του Λυκείου Ελληνίδων Ιωαννίνων.

Η σολίστ πιάνου Δήμητρα Ηγουμενίδη, θα συνοδεύσει μουσικά, αφηγήσεις και επιστολές από το μέτωπο του ’40 που περιέχονται στο βιβλίο. Την αφήγηση θα κάνει ο φιλόλογος Δαμιανός Τσάγκας.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς των επισήμων: του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη, του δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, του πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλου Αλμπάνη και βουλευτών.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν: ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Ένωσης Συγγενών των Πεσόντων κατά το Έπος 1940-41 Γιώργος Σούρλας, ο επίκουρος καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νίκος Αναστασόπουλος, ο φιλόλογος-συγγραφέας Σπύρος Εργολάβος, ο συνταγματάρχης (Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού) Γιώργος Νίκας και η συγγραφέας

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back