Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Ζωντανές» συνεδριάσεις και όχι ζωντανές συνδέσεις…

Εικόνα του άρθρου «Ζωντανές» συνεδριάσεις και όχι ζωντανές συνδέσεις…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/03/2022, 13:27
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το δημοτικό και το περιφερειακό συμβούλιο πρέπει να επιστρέψουν στις δια ζώσης συνεδριάσεις. Με μέτρα, με προφύλαξη, με αποστάσεις, με «μικτές» συνεδριάσεις, με ό,τι προβλέπεται. Είναι εντελώς ασύμβατο αυτό που συμβαίνει στην κοινωνία, με τα μέτρα να αποσύρονται ή τέλος πάντων, να προσαρμόζονται και στα Ιωάννινα, τα δύο βασικά αυτοδιοικητικά συμβούλια να συνεχίζουν να συνεδριάζουν μπροστά σε οθόνες.

Το επιχείρημα δεν είναι αν γίνεται κάτι νόμιμα ή παράνομα. Νόμιμα γίνεται.

Επίσης, δεν αφορά κανέναν εκτός  από αυτούς που τις κάνουν, οι διακηρύξεις περί πίστης στους θεσμούς και τη νομιμότητα. Δεν έχει καμία απολύτως σημασία αν ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου εκνευρίζονται όταν εγκαλούνται για τον τρόπο που λειτουργούν. Δεν ελέγχει κανείς τις δημοκρατικές τους ευαισθησίες.

Αυτό που ελέγχεται συνεχώς, είναι η εμμονή να μην συνεδριάζει ένα όργανο που πρέπει να συνεδριάζει δημόσια και που έχει χάσει, με ευθύνη (και) των μελών του, τη λαϊκή του απήχηση και δεν συγκεντρώνει ακροατήρια, όπως θα ‘πρεπε και χάνει διαρκώς το πολιτικό του πρόσημο και περιεχόμενο.

Δεν αφορά κανέναν επίσης η δεδομένη μονήρης αντίληψη του περιφερειάρχη για τη δημοκρατία και τις λειτουργίες της. Αφορούν όμως όλο τον κόσμο οι επιπτώσεις της αντίληψης ενός ανθρώπου που, στις σωστές και τις λάθος επιλογές του, λειτουργεί αποκλειστικά μόνος του. Και οι επιπτώσεις είναι πολλές και «επίπονες». Το έτσι και αλλιώς πνιγηρό πολιτικά κλίμα του περιφερειακού συμβουλίου εκτέθηκε ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ο περιφερειάρχης έγινε μέχρι και… τρεντ στο luben.

Πριν από 2,5 χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ πριμοδότησε υμέτερους και ημέτερους, παραβιάζοντας ένα εκλογικό αποτέλεσμα με το νόμο Θεοδωρικάκου και αλλάζοντάς το. Η δικαιολογία ότι «διόρθωσε έναν κακό νόμο» δεν βελτιώνει τίποτα και απαντάει μόνο στις προσωπικές φιλοδοξίες των επικεφαλής. Αυτό που έκανε ήταν να μεγαλώσει το δημοκρατικό κενό που φτιάχνουν οι α λα καρτ επιταγές της εξουσίας. Ό,τι μας βολεύει, όποτε μας βολεύει.

Έτσι, η υπερενίσχυση των οικονομικών επιτροπών ήρθε τη στιγμή που ο περιφερειάρχης Ηπείρου έκανε συνεδριάσεις… στο γραφείο του. Πριν από μερικά χρόνια, για να επιτραπεί η παρουσία των ΜΜΕ, έγινε ολόκληρη ιστορία.

Τώρα που οι οικονομικές επιτροπές σε Δήμο Ιωαννιτών και Περιφέρεια Ηπείρου είναι στην πράξη τα όργανα με την περισσότερη εξουσία, θα πρέπει να κάνουν δημόσιες συνεδριάσεις, προσβάσιμες από κάθε πολίτη και τα ΜΜΕ. Αντ’ αυτού, συζητάμε ακόμα αν θα συνεδριάσουν επιτέλους δημόσια τα δημοτικά συμβούλια τις αρμοδιότητες των οποίων οι δύο τελευταίοι νόμοι, Σκουρλέτη και Θεοδωρικάκου, περιόρισαν σημαντικά. Και οι συνεδριάσεις τους δεν προβάλλονται καν στο ίντερνετ, όπως αυτές των δημοτικών συμβουλίων.

Εν τέλει: Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες. Αν η «εξ αποστάσεως δημοκρατία» συνεχιστεί, το κενό που θα υπάρξει θα είναι ακόμα μεγαλύτερο, ενόψει της προεκλογικής περιόδου που προβλέπεται σκληρή και… ιζηματώδης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back