Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Ζόραν Ζάεφ: Θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών

Εικόνα του άρθρου Ζόραν Ζάεφ: Θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/10/2019, 23:40
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξη Τύπου σήμερα στα Σκόπια ξεκαθάρισε ότι  θα εφαρμόσει τη συμφωνία των Πρεσπών μέχρι το τέλος και το ίδιο περιμένει και από την ελληνική πλευρά.

Οι διευκρινίσεις  δίνονται μια μέρα μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας στο Euronews, όπου είχε μιλήσει για τους κινδύνους στην εφαρμογή της Συμφωνίας μετά την άρνηση των Ευρωπαίων να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία.

Σήμερα ο κ. Ζάεφ περιέγραψε τη συμφωνία των Πρεσπών ως «τίτλο ιδιοκτησίας», η οποία εγγυάται «την εδαφική μας κυριαρχία και ακεραιότητα».

«Οριστικά πορευόμαστε με την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, στην οποία είναι ενσωματωμένα τα κεφάλαια (της ένταξης). Ολοκληρώσαμε με επιτυχία τις παρατηρήσεις που προήλθαν από την ελληνική πλευρά και τις οποίες εντοπίσαμε και εμείς. Αναμένουμε από την ελληνική πλευρά να κάνει συγκεκριμένα βήματα, όπως η αλλαγή των πινακίδων, είπε ο Ζάεφ.

Ο κ. Ζάεφ πρόσθεσε ότι η αλλαγή του ονόματος εφαρμόζεται παντού και η αντιπολίτευση που δεν χρησιμοποιεί το νέο όνομα στέλνει το μήνυμα ότι δεν σέβεται το Σύνταγμα.

Ο Ζάεφ στη συνέντευξη Τύπου διέψευσε ότι η κυβέρνηση είχε λάβει πρόσκληση για ένταξη στην Ευρασιατική Ένωση και δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μόνη επιλογή της.

Επίσκεψη Σασόλι

Το πρώτο επίσημο ταξίδι που θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκτός της ΕΕ, θα είναι στη Βόρεια Μακεδονία, με το μήνυμα «μην εγκαταλείπετε την ευρωπαϊκή πορεία».

Ο Νταβίντ Σασόλι θα βρίσκεται στα Σκόπια την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη, 4 και 5 Νοεμβρίου, ενώ έχει προγραμματίσει επίσκεψη στα Τίρανα για τις 2 και 3 Δεκεμβρίου.

«Η επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία και αμέσως μετά στην Αλβανία είναι ύψιστης σημασίας για εμένα αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο κ. Σασόλι και εξέφρασε «κατανόηση για την απογοήτευση των πολιτών των δύο χωρών, λόγω του βέτο που άσκησαν συγκεκριμένα κράτη μέλη».

«Θα απευθύνω κάλεσμα», είπε, «στους πολίτες και στη νέα γενιά: μην εγκαταλείπετε την ελπίδα, παρακαλώ μείνετε σε ευρωπαϊκή πορεία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται στο πλευρό σας».

Το Κοινοβούλιο επανέλαβε πριν μία εβδομάδα, και μάλιστα με ισχυρή πλειοψηφία, την πλήρη στήριξή του για το «άνοιγμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. «Δε θα σιωπήσουμε, θα συνεχίσουμε να προτρέπουμε τις χώρες της ΕΕ να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση υπέρ των συνομιλιών στην επόμενη συνάντηση των ηγετών τους», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back