Oikonomou pisoi
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ζίνης: Ο πρώτος των παιδιάτρων

Εικόνα του άρθρου Ζίνης: Ο πρώτος των παιδιάτρων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/03/2018, 18:48
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Το 1829 γεννήθηκε ένας άνθρωπος που έμελλε να θεμελιώσει την παιδιατρική στην Ελλάδα. Ο Αναστάσιος Ζίνης (ή Ζίννης, το γνωστό θέμα με τα ονόματα οδών) του οποίου το όνομα έχει ένας μικρός δρόμος κάθετος στην Παύλου Μελά, καταγόταν από το Μονοδένδρι και σπούδασε γιατρός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Μετά από το διδακτορικό του στη μαιευτική, ο Ζίνης έκανε μετεκπαίδευση στο Παρίσι, για τέσσερα χρόνια και το 1858 επέστρεψε στην Ελλάδα, από την οποία έλειπε η παιδιατρική, αλλά και η διάθεση του Ζίνη.

Το σωτήριο έτος 1858 λοιπόν, η Αθήνα αντιμετώπιζε ένα μεγάλο θέμα: Τα έκθετα βρέφη, «τα απροστάτευτα και πανέρημα ταύτα πλάσματα» όπως ο ίδιος λέει σε μεταγενέστερη έκθεσή του. Ο δήμαρχος της πόλης Γεώργιος Σκούφος αποφάσισε να ιδρύσει Δημοτικό Βρεφοκομείο, το οποίο λειτούργησε την 1η Σεπτεμβρίου 1859 στην πλατεία Κουμουνδούρου. Διευθυντής του, ήταν ο Ζίνης.

Δεν ήταν όμως η πρώτη του… πρωτιά. Παρέμεινε στη θέση του διευθυντή του Βρεφοκομείου για 20 χρόνια και μετά, έγινε καθηγητής πανεπιστημίου στην Αθήνα, όντας ο πρώτος διευθυντής της πρώτης παιδιατρικής κλινικής στην Ελλάδα, της «των νοσημάτων των Παίδων», που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1879, αποσπασμένη από την Εσωτερική Παθολογία.  Αρχικά στεγάστηκε μάλιστα στο κτίριο του Δημοτικού Βρεφοκομείου. Ο Ζίνης, εκτός από τη φιλανθρωπική-κοινωφελή του δράση, άφησε και πλήθος επιστημονικών δημοσιεύσεων και συγγραμμάτων. Εκτός από τα Γιάννενα, δρόμος με το όνομά του υπάρχει και στην Αθήνα, στο Κουκάκι.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back