Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Zητούνται απαντήσεις για τον Λούρο

Εικόνα του άρθρου Zητούνται απαντήσεις για τον Λούρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/11/2022, 15:53
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πρώτα ήρθε η καταγγελία του Δήμου Δωδώνης, ακολούθησε η δικαιολογία του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη περί «έργων διευθέτησης» και «ανομβρίας», και μετά κατέφτασε ένα βίντεο από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» που κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνει τα όσα υποστηρίζει ο κ. Καχριμάνης ενώ θέτει το ζήτημα περί ύπαρξης ή μη μελετών και αδειοδοτήσεων.

Διαβάστε: Το ποτάμι των νεκρών ψαριών

Η περιβαλλοντική καταστροφή στο ποτάμι του Λούρου λόγω των «έργων διευθέτησης» της Περιφέρειας Ηπείρου –και χωρίς να αγνοούνται και οι μεγάλες επιπτώσεις στην περιοχή λόγω της κοπής των νεκρών πλατάνων- είναι μεγάλη. Ο ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής) έκανε αυτοψία τις προηγούμενες μέρες αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα. Επιπλέον, άγνωστο παραμένει αν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και της Περιφέρειας Ηπείρου έχουν προχωρήσει σε κάποιες ενέργειες. Σημειωτέον ότι ο κ. Καχριμάνης έχει επικαλεστεί δηλώσεις της διευθύντριας δασικών υπηρεσιών περί «άψογων εργασιών» εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου.

Με τις διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα της καταστροφής στον Λούρο, οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν μπορούν να μην ανακοινώσουν επίσημα και υπεύθυνα τι ακριβώς συμβαίνει.

Την ίδια ώρα, μετά τη «Λαϊκή Συσπείρωση» που ανέδειξε ιδιαίτερα το θέμα, έρχονται και οι «Ορίζοντες  Ηπείρου» με επικεφαλής τον Σπύρο Ριζόπουλο που προσπαθούν να πάνε την υπόθεση ένα βήμα πιο πέρα και να πιέσουν την περιφερειακή αρχή Ηπείρου.


Oι συντονιστές της παράταξης Μιχάλης Νάτσης και Άλκης Λάνταβος, όπως και ο γραμματέας και νομικός σύμβουλος Δημήτρης Παππάς, ανακοίνωσαν σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, ότι θα υποβληθεί μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα για όσα συμβαίνουν στον Λούρο και προσωπικά κατά του περιφερειάρχη. Κλιμάκιο των «Οριζόντων Ηπείρου» επισκέφθηκε επίσης την περιοχή, με τον κ. Νάτση να χαρακτηρίζει τα περί ανομβρίας του κ. Καχριμάνη «κατάφωρο ψέμα».

Ο κ. Λάνταβος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, παρουσίασε εικόνες που αποτυπώνουν ότι «οι εργασίες διευθέτησης της κοίτης του ποταμού κατέστρεψαν τον πλαγκτόν του πυθμένα που συγκρατεί τα νερά με αποτέλεσμα αυτός να ‘στραγγίξει’, την ίδια ώρα που ως δια μαγείας, μετά από τις καταγγελίες, τα μηχανήματα που εκτελούσαν τις παρεμβάσεις εξαφανίστηκαν, αφήνοντας μάλιστα πίσω τα ξερά πλατάνια»

Επισημαίνεται ακόμη ότι η παράταξη έχει ήδη ζητήσει από την περιφερειακή αρχή αντίγραφα των συμβάσεων για τα έργα που έγιναν στον Λούρο καθώς και τις απαραίτητες μελέτες.

«Ζητάμε αρχικά να δούμε αν υπάρχουν μελέτες. Ποιος τις συνέταξε και ποιος επέβλεψε τα έργα. Υπάρχει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η οποία είναι απαραίτητη για τη συγκεκριμένη προστατευόμενη περιοχή; Υπάρχει αδειοδότηση για τη διαχείριση των υδάτων;», αναρωτήθηκε ο κ. Παππάς.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back