Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Λούρος: τo ποτάμι των νεκρών ψαριών

Εικόνα του άρθρου Λούρος: τo ποτάμι των νεκρών ψαριών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/11/2022, 22:13
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πριν από τρεις ημέρες, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης απέδωσε το «πρόβλημα που έχει προκληθεί στον ποταμό Λούρο στη λειψυδρία», μετά από σχετική καταγγελία του Δήμου Δωδώνης. Το «πρόβλημα» δεν είναι κάποιο μικρό πρόβλημα, καθώς πρόκειται για νεκρά ψάρια. Και τα νεκρά ψάρια υποδεικνύουν οικολογική υποβάθμιση ενός ποτάμιου συστήματος.

Ο κ. Καχριμάνης «αθώωσε» δε τις εργασίες που γίνονται από την Περιφέρεια Ηπείρου, οι οποίες, όπως είπε, «αφορούν πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων και απομάκρυνση ξερών δέντρων». Επικαλέστηκε μάλιστα τοποθέτηση της διευθύντριας των Δασικών Υπηρεσιών που χαρακτήρισε τις εργασίες «άψογες» και ανέφερε ότι έγινε αυτοψία στις 10 Νοεμβρίου από κλιμάκια των δασικών υπηρεσιών και υπηρεσιών της Περιφέρειας.

Τον εφησυχασμό της περιφερειακής αρχής και τις «άψογες εργασίες» κάθε άλλο παρά συμμερίζονται η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφέρειας Ηπείρου και η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» του Δήμου Δωδώνης. Κλιμάκιο των παρατάξεων έκανε τη δική τους αυτοψία στον ποταμό Λούρο.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» περιγράφει μια εικόνα με ψόφια ψάρια και οστρακοειδή εγκλωβισμένα σε διάφορα σημεία, όπου σταμάτησε να ρέει το ποτάμι, αλλά και κάποια ψάρια που ψοφούσαν εκείνη τη στιγμή. Και ξεκαθαρίζει ότι οι δηλώσεις του περιφερειάρχη «μόνο οργή μπορούν να προκαλέσουν». Δίνει μάλιστα στη δημοσιότητα ένα ιδιαίτερα αποκαλυπτικό βίντεο (εδώ).

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το ποτάμι ρέει κανονικά από τις πηγές του στη Βουλιάστα μέχρι 500μ πριν τα πρώτα σπίτια του οικισμού Ποταμιά Κουκλεσίου τροφοδοτώντας μάλιστα με άφθονο νερό τα πέριξ ιχθυοτροφεία. Μετά τις πρώτες παρεμβάσεις στην κοίτη του ποταμού από την Περιφέρεια, το νερό εξαφανίζεται.


«Οι… εργασίες διευθέτησης της κοίτης (!) είχαν σαν αποτέλεσμα να καταστραφεί το στρώμα εδάφους που συγκρατούσε τα νερά στην κοίτη του ποταμού με αποτέλεσμα το νερό αντί να κυλά στο ποτάμι να εισχωρεί και να χάνεται στην χαλικώδη κοίτη» επισημαίνεται.

Η παράταξη προσθέτει δε με μεγάλη δόση σαρκασμού ότι τα «ίδια ‘άψογα’ έργα έχουν ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα σε όλη την περιοχή» και παραπέμπει στα έργα στην κοίτη του ποταμού της Τύριας. «Οι εκτεταμένες αμμοληψίες είχαν ως αποτέλεσμα στην Τύρια στο Ασπροχώρι και στην Καταμάχη να εκβαραθρώνονται οι γέφυρες και η Περιφέρεια να προκηρύσσει νέα έργα για να στηρίξει τις γέφυρες που ρίχνει» τονίζει.

Σε αυτό το σημείο, στο στόχαστρο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» μπαίνει και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και βουλευτής Ιωαννίνων Γιώργος Αμυράς: «Ο υφυπουργός φωτογραφίζεται στο Νησάκι και διαφημίζει τον καθαρισμό του δάσους καλύπτοντας τις ευθύνες του περιφερειάρχη της ΝΔ ενόψει εκλογών. 

Προφανώς τα χιλιάδες ψάρια στο Λούρο δεν έχουν την ίδια τηλεοπτική αξία με τη φάλαινα που είχε βγει στον Άλιμο για την οποία ο υφυπουργός είχε κάνει ολόκληρο τηλεοπτικό σόου».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» τονίζει ο καθαρισμός των ποταμών από τα ξερά πλατάνι και η αντιπλημμυρική προστασία οφείλουν να γίνονται με επιστημονικό σχεδιασμό. «Είναι αδιανόητο η διάνοιξη μιας κοίτης, ένα ‘αντιπλημμυρικό έργο’, αντί να αναβαθμίζει την περιοχή να την καταστρέφει» υπογραμμίζει.

Υπενθυμίζει δε ότι στις 18 Οκτωβρίου με επερώτησή της είχε θέσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου το ζήτημα με τα έργα καθαρισμού των ποταμών, ζητώντας τις συμβάσεις έργων και τις μελέτες. «Η έγγραφη απάντηση του προϊσταμένου Τμήματος Συγκοινωνιακών Έργων Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Έξαρχου ότι ‘η Περιφέρεια προβαίνει μονάχα σε απαραίτητους καθαρισμούς και διευθετήσεις όπου απαιτείται’ γεννά ερωτήματα για το αν υπάρχουν καν μελέτες για τα έργα» αναφέρει και ζητά την απόδοση ευθυνών για την καταστροφή στον Λούρο «η οποία θα συνεχίσει να φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης όσο αφήνει ανεξέλεγκτα τα έργα της Περιφέρειας».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back