Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ζαγόρι, μια γαστρονομική κοινότητα «χτίζεται»

Εικόνα του άρθρου Ζαγόρι, μια γαστρονομική κοινότητα «χτίζεται»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/02/2020, 22:57
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Αγαπάμε το καλό φαγητό και το ποιοτικό κρασί, όπως και τις ιστορίες γύρω από αυτά και τους ανθρώπους που τα δημιουργούν. Το πάθος μας για τη γαστρονομία έγινε η δουλειά μας»: Αυτή είναι η πρώτη από τις 12 αρχές ενός ιδιαίτερου μανιφέστου, του Μανιφέστου των Γαστρονομικών Κοινοτήτων.

Αμοργός, Καλαμάτα, Κερκίνη, Κέρκυρα, Νάουσα, Νεμέα, Πήλιο, Ρόδος, Σκιάθος και Ζαγόρι: Δέκα τόποι, δέκα γαστρονομικές κοινότητες, δεκάδες τοπικά προϊόντα, εκατοντάδες άνθρωποι. Η γαστρονομία είναι ένα «ταξίδι» στους πολιτισμούς, είναι ένα δυνατό πολιτιστικό στοιχείο ενός προορισμού. Το φαγητό και το ποτό δεν συνδέονται μόνο με τη διατροφή ενός τόπου, αλλά αναδεικνύουν πολλές πλευρές των τοπικών κοινωνιών και εν γένει της ανθρωπότητας. Και η γαστρονομία αποτελεί πια, στις σύγχρονες κοινωνίες, ένα «μέσο» για την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού κλάδου, της τοπικής οικονομίας και του τουρισμού.

Και οι παραπάνω δέκα κοινότητες φαίνεται ότι έχουν αντιληφθεί πολύ καλά τη δυναμική τους. Το εγχείρημα «Γαστρονομικές Κοινότητες» οφείλεται σε μεγάλο βαθμό τον Γιώργο Πίττα, ξενοδόχο, συγγραφέα, ιδρυτή της ιστοσελίδας Greek Gastronomy Guide και εμπνευστή του «Ελληνικού Πρωινού» του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Στο Ζαγόρι, βρέθηκε η κατάλληλη «μαγιά» προϊόντων και ανθρώπων που αποφάσισαν να βάλουν την περιοχή τους στον γαστρονομικό χάρτη, με έναν πιο οργανωμένο τρόπο.

Πριν από λίγες ημέρες, οι «Γαστρονομικές Κοινότητες» έκαναν την πρώτη τους δημόσια εμφάνιση στην 7η έκθεση Expotrof 2020 στην Αθήνα. Εκεί ήταν και οι άνθρωποι του Ζαγορίου, με τον κ. Πίττα πάντα στο πλευρό τους.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η γαστρονομική κοινότητα Ζαγορίου είναι μια από τις πρώτες κοινότητες που οργανώθηκαν στις αρχές του 2019 οπότε και έκανε τα πρώτα δειλά βήματά της. «Η δουλειά που απομένει είναι τεράστια, σε πολλά επίπεδα, αλλά με κάθε ευκαιρία δείχνει τη θέλησή της να αξιοποιήσει τον γαστρονομικό πλούτο της περιοχής της, και να συμμετέχει στις δράσεις των Γαστρονομικών Κοινοτήτων, του προγράμματος που αποσκοπεί στην ανάδειξη και προβολή της γαστρονομίας κάθε τόπου της χώρας» προστίθεται.

Στην έκθεση, παρουσιάστηκαν προϊόντα από την περιοχή του Ζαγορίου: από τη φέτα του τυροκομείου «Παππάς» και το γαλοτύρι του τυροκομείου «Ζαγόρι» μέχρι κρασιά, τσίπουρα, βότανα, μέλια, αγριόχορτα και μανιτάρια.

Τα μαγειρέματα τα παρουσίασαν η αρχιτέκτονας και πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου Ελένη Αλεξάκη-Παγκρατίου, η ξενοδόχος-μαγείρισσα Λίλα Τσάτση και η ξενοδόχος Έλσα Εξάρχου-Κεντέρη. Εκ των πραγμάτων, τα φώτα έπεσαν περισσότερο στη ζαγορίσια πίτα.

Το πρόγραμμα «Γαστρονομικές Κοινότητες», στο οποίο οι πρωταγωνιστές είναι οι επαγγελματίες της γαστρονομίας, επιχειρεί να καταγράψει τον γαστρονομικό πλούτο και να αναδείξει την ταυτότητα των προορισμών, να ενδυναμώσει τις αξίες της συλλογικότητας και της συνεργατικότητας μέσα από σεμινάρια, εκπαίδευση και κοινές δράσεις, να αξιοποιήσει την ψηφιακή τεχνολογία, να ενισχύσει την εξωστρέφεια του  κάθε τόπου, της κάθε κοινότητας.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Γαστρονομική Κοινότητα Ζαγορίου εδώ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back