Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ζαγόρι: Γιατί όχι πολιτιστικό τοπίο της Unesco;

Εικόνα του άρθρου Ζαγόρι: Γιατί όχι πολιτιστικό τοπίο της Unesco;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/03/2017, 14:47
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ήταν έναν μήνα πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, όταν ο γιαννιώτης υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας ανακοίνωσε με τον πιο επίσημο τρόπο την απόφαση του υπουργείου να προτείνει το Ζαγόρι για ένταξη στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, ως πολιτιστικό τοπίο. Με την ίδια ανακοίνωση, γινόταν γνωστό ότι το Ζαγόρι θα έχει αρωγό για την προετοιμασία και σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς.

Μετά από δύο χρόνια και κάτι, το όλο θέμα παραμένει σε στασιμότητα, με τον πρώην υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά να αναφέρει ότι δεν υπάρχει τεκμηριωμένος φάκελος. Η παρέμβαση αυτή του κ. Μπαλτά έγινε πέρσι τον Φεβρουάριο, μετά από αναφορά που κατέθεσε ο άλλος πρώην υπουργός Πολιτισμού, ο κ. Τασούλας.

Ο δήμος Ζαγορίου αποφάσισε να κινητοποιηθεί επί του θέματος. Ο δήμαρχος Βασίλης Σπύρου απέστειλε σχετική επιστολή στη σημερινή υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κοινιόρδου, καλώντας την να συνδράμει στην επανεκκίνηση της διαδικασίας. Η επιστολή κοινοποιήθηκε στους πέντε βουλευτές του νομού, στον περιφερειάρχη Ηπείρου, αλλά και στο Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς,

Ο κ. Σπύρου υπενθυμίζει δε την ένταξη στο Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων της Unesco του γεωπάρκου Βίκου-Αώου αλλά και την ένταξη στο εθνικό ευρετήριο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco των ιερών δασών του Ζαγορίου και της Κόνιτσας.

Τα Ζαγόρι βρίσκεται ήδη στον ενδεικτικό κατάλογο πολιτιστικών αγαθών της Unesco, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την εγγραφή στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς. Στον ίδιο ενδεικτικό κατάλογο, βρίσκονται η αρχαία Νικόπολη και ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης, αλλά και άλλα 13 μνημεία από άλλες περιοχές.

Τα πολιτιστικά τοπία επιλέγονται από την Unesco λόγω της ιδιαίτερης, οικουμενικής τους σημασίας, της αντιπροσωπευτικότητάς τους όσον αφορά καθορισμένες γεω-πολιτισμικές περιοχές, καθώς και λόγω της ικανότητάς τους να εκπροσωπήσουν τα ουσιαστικά και διακριτά πολιτισμικά στοιχεία τέτοιων περιοχών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back