ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ζαγόρι: Θέλει να χαρακτηριστεί «προβληματική περιοχή»

Εικόνα του άρθρου Ζαγόρι: Θέλει να χαρακτηριστεί «προβληματική περιοχή»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/07/2023, 20:55
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ο Δήμος Ζαγορίου ζητάει από την κυβέρνηση να τον εντάξει στις προβληματικές περιοχές κατηγορίας Α’.

Το ζητάει με μια αναλυτική, ενδιαφέρουσα, ίσως και απρόσμενα συγκροτημένη επιστολή, στην οποία παραθέτει μερικά πολύ ενδιαφέροντα σημεία, τα οποία δεν θα τα περίμενε όποιος-α πιστεύει ότι «Ζαγόρι=τουρισμός».

Σημειώνει δηλαδή, ο δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος:

«(Το Ζαγόρι) παρουσιάζει χαμηλό κατά κεφαλή ΑΕΠ, ανθρώπινο δυναμικό με ανεπαρκή ποιοτικά χαρακτηριστικά, σχετικά υψηλό επίπεδο ανεργίας, χαμηλό απόθεμα επενδεδυμένου κεφαλαίου, χαμηλή επίπεδο έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης κλπ, έστω και με διαφορετικό βαθμό έντασης, ενώ τα μόνιμα γεωμορφολογικά φυσικά χαρακτηριστικά του (Ορεινό ανάγλυφο εντόνων υψομετρικών διακυμάνσεων, ανεπάρκεια βασικών υποδομών πρόσβασης) δεν επέτρεψαν την διατήρηση ή την εγκατάσταση ανταγωνιστικών δραστηριοτήτων όμοιες με εκείνες των άλλων περιοχών. Παρουσιάζει χαρακτηριστικά όπως έντονα φθίνουσα παραγωγική βάση και γερασμένο περιορισμένων δεξιοτήτων πληθυσμό, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η πληθυσμιακή συρρίκνωση και αποψίλωση από τα δυναμικότερα στοιχεία του πληθυσμού του που έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1950».  

Το αίτημα έφερε με αναφορά στη Βουλή, η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη. Η κα Τζούφη κατέθεσε στην αναφορά της, την επιστολή του κ. Σουκουβέλου και σημειώνει πως στηρίζει το αίτημα, ζητώντας από την αρμόδια υπουργό «να εξεταστεί το αίτημα για ένταξη στις προβληματικές περιοχές κατηγορίας Α’ ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων, να ανασυγκροτηθεί ο κοινωνικός ιστός και ενισχυθεί η παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών».

Στην επιστολή, ο κ. Σουκουβέλος τονίζει ότι «κρίσιμο στοιχείο, για την περιοχή μας αποτελεί η αξιοποίηση ενός περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο θα εξελίσσεται, μετατρέποντας τα χαρακτηριστικά της από μειονεκτήματα σε πλεονεκτήματα. Η ύπαρξη των πόρων και των νέων δυνατοτήτων ανάπτυξης αποτελούν αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για την έξοδο από την υπανάπτυξη».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back