Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Το υπουργείο Πολιτισμού για το πρώην Ξενία Άρτας

Εικόνα του άρθρου Το υπουργείο Πολιτισμού για το πρώην Ξενία Άρτας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/12/2016, 01:52
ΗΠΕΙΡΟΣ

Πριν από λίγες ημέρες, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) του υπουργείου Πολιτισμού απέρριψε ομόφωνα την πρόταση του δήμου Αρταίων για μετατροπή του πρώην Ξενία που βρίσκεται εντός του κάστρου της Άρτας σε ιδιωτική ξενοδοχειακή μονάδα. Η απόφαση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Δήμου.

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού έρχεται να υπεραμυνθεί του ρόλου του ΚΑΣ και του επιστημονικού του κύρους, αλλά και να καταθέσει το σκεπτικό της απόρριψης της πρότασης του δήμου Αρταίων.

Όπως αναφέρει, τα μέλη του ΚΑΣ γνωμοδότησαν ότι η λειτουργία ιδιωτικής ξενοδοχειακής εγκατάστασης εντός του κάστρου δεν συνάδει με τον δημόσιο χαρακτήρα του μνημείου καθώς και τον ιστορικό-πολιτιστικό χαρακτήρα του. Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι το ΚΑΣ είναι το αρχαιότερο συλλογικό όργανο του ελληνικούς κράτους (από το 1834) και διατηρεί μέχρι σήμερα τον επιστημονικό του χαρακτήρα. Η αποστολή του είναι να γνωμοδοτεί προς τον εκάστοτε υπουργό Πολιτισμού για θέματα προστασίας και ανάδειξης αρχαιοτήτων. « Η συμβολή του στην προάσπιση, ανάδειξη και εν γένει διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ως δημόσιου κοινωνικού αγαθού, έχει αποδειχθεί καίρια και καθοριστικής σημασίας διαχρονικά» τονίζει ενώ υπογραμμίζει ότι «οι συνεδριάσεις του ΚΑΣ χαρακτηρίζονται από την αρχή της διαφάνειας της δημόσιας διοίκησης και λειτουργεί σύμφωνα με τον κώδικα διοικητικής διαδικασίας».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back