ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Υπουργείο: «Εθνικό συμφέρον η αξιοποίηση υδρογονανθράκων»

Εικόνα του άρθρου Υπουργείο: «Εθνικό συμφέρον η αξιοποίηση υδρογονανθράκων»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/01/2018, 21:57
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Υπέρ της αξιοποίησης υδρογονανθράκων στην Ήπειρο «για λόγους εθνικού συμφέροντος» τάσσεται το υπουργείο Περιβάλλοντος. Αυτό ήταν το κοινό σημείο της σύσκεψης που έγινε σήμερα στο υπουργείο, του υπουργού Γιώργου Σταθάκη προεδρεύοντος και με τη συμμετοχή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στα Γιάννενα Γιάννη Καραγιάννη, Μερόπης Τζούφη, Χρήστου Μαντά, Κώστα Μπάρκα, Γιάννη Στέφου, Μάριου Κάτση καθώς και της υπουργού Όλγας Γεροβασίλη. Παρών ήταν και ο  Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μιχάλης Βερροιόπουλος. Η θέση υπέρ των ερευνών, εκφράζεται ως εξής, σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναγνωρίστηκε από κοινού η σημασία της αξιοποίησης υδρογονανθράκων για λόγους εθνικού συμφέροντος, καθώς αναμένεται να δώσουν περαιτέρω ώθηση στην  ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Ο κ. Σταθάκης εγγυήθηκε ότι η πολιτεία «θα διασφαλίσει την απαρέγκλιτη τήρηση της εθνικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας που έχει ενσωματώσει το αυστηρό ευρωπαϊκό πρότυπο, καθώς το περιβάλλον αποτελεί σημαντικό πόρο για τον τουρισμό και συνεπώς για την εθνική οικονομία», καθώς και ότι θα υπάρχει «αυστηρός δημόσιος έλεγχος» σε όλα τα στάδια έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Όλα τα παραπάνω δεν συμφωνούν με το κλίμα των τοπικών κοινωνιών που επί του παρόντος είναι σε αναταραχή. Ο κ. Σταθάκης πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να γίνει εξόρυξη σε περιοχή Natura, ενώ «έκλεισε το μάτι» σε ιδιοκτήτες εδαφών, λέγοντας ότι «θα υπάρξει πλήρης σεβασμός των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων που σχετίζονται με τις γεωφυσικές έρευνες».

Υπό αυτούς τους όρους, αναμένονται με ξεχωριστό ενδιαφέρον οι δύο συσκέψεις-ενημερωτικές εκδηλώσεις τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου στο Βουτσαρά και αντίστοιχα την Τρίτη 23 Ιανουαρίου, στα Άνω Πεδινά. Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν αρμόδιοι φορείς του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), ακαδημαϊκοί με ειδίκευση σε θέματα που άπτονται την αξιοποίηση υδρογονανθράκων, καθώς και τοπικοί φορείς.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back