ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Το υπουργείο αγνόησε την πλειοψηφία των αντιρρήσεων»

Εικόνα του άρθρου «Το υπουργείο αγνόησε την πλειοψηφία των αντιρρήσεων»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/05/2021, 19:30
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Κύκλο επαφών με τους εμπλεκόμενους με το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς είχε η Μερόπη Τζούφη, βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ.

Συναντήθηκε με τους Θεόδωρο Χόβολο (πρόεδρο του τοπικού παραρτήματος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου), Δημήτρη Χρυσοχόου (μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων) και την Ηλιάνα Τσολιού (μέλος του ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ και αντιπρόεδρο του τοπικού παραρτήματος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου) και συζήτησε τις απόψεις των φορέων και τις επιφυλάξεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της βουλευτή, «εκφράστηκαν επιφυλάξεις, ενώ τονίστηκε πως το Υπουργείο Εσωτερικών αγνόησε την πλειοψηφία των αντιρρήσεων κατά τη διαβούλευση του σχεδίου νόμου».

Οι βασικές ενστάσεις είναι η μεταφορά της διαχείρισης των ζώων συντροφιάς στο Υπουργείο Εσωτερικών, ως γραφειοκρατικό εμπόδιο στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς και στους ελέγχους, όπως για παράδειγμα για τα νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στους ανθρώπους, ειδικά στο σημερινό πλαίσιο της πανδημίας.

Επίσης, η κυβέρνηση μεταφέρει σημαντικές αρμοδιότητες σε φιλοζωικές, ΜΚΟ και ΝΠΙΔ.

Η κα Τζούφη μεταφέρει την επισήμανση των φορέων ότι «η απόφαση για υποχρεωτική στείρωση των ζώων στερείται κάθε ουσιαστικής επιστημονικής και νομικής τεκμηρίωσης».

Τόνισε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου, λαμβάνοντας υπόψη το πλήθος των αντιδράσεων και τις αντιφάσεις σε σχέση με τα όσα ισχύουν στις χώρες της Ευρώπης αναφορικά με την αναπαραγωγή, την εμπορία, τις μετακινήσεις, τις στειρώσεις και τις υιοθεσίες των ζώων.

Συμπλήρωσε ότι χρειάζεται ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, των επαγγελματιών κτηνιάτρων και ανάπτυξη της φιλοζωίας ως προϋποθέσεις «απαραίτητες ώστε η χώρα μας να διαθέτει ένα στιβαρό και σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back