Πριν από λίγες μέρες, ένα από τα ζητήματα που έθεσε η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ήταν η διαχείριση των αδέσποτων σκύλων.
Σήμερα, ο Δήμος απαντάει με το πνεύμα της απάντησης να περικλείεται στην εξής έκφραση: «Δεν μπορεί το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να λειτουργεί στη λογική ‘κοινοποιώ το περιστατικό και μετά νίπτω τας χείρας μου’».
Ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης είχε καλέσει Δήμο και Περιφέρεια να κάνουν «νέα εκστρατεία» για να ελεγχθεί το πρόβλημα, του οποίου γενεσιουργές αιτίες είναι η αδιαφορία και ανευθυνότητα των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τα ζώα τους όπου θεωρούν πιο βολικό, η αποφυγή ή αμέλεια στειρώσεων και η απουσία ελέγχου από την αστυνομία, ενίοτε και η δόση υπερβολής που βάζουν οι άνθρωποι, οι οποίοι πραγματικά ανησυχούν για τα ζώα και φροντίζουν γι αυτά με διάθεση χρημάτων και χρόνου.
Ο Δήμος λέει ότι «θα περιμέναμε η αντιμετώπιση του θέματος από τη νέα πρυτανική αρχή να είναι πιο υπεύθυνη» και αφήνοντας αιχμές ότι το πανεπιστήμιο απλά διαπιστώνει το πρόβλημα και δεν αναζητάει την ουσιαστική λύση.
Καλεί δε τον πρύτανη στο δημαρχείο για «εποικοδομητική συζήτηση» για το θέμα και συμπληρώνει ότι «η πολιτική μας στάση απέναντι στο πανεπιστήμιο παραμένει σταθερή και προσηλωμένη στη λογική της συνεργασίας σε όλα τα ζητήματα».
Ο Δήμος Ιωαννιτών κάνει αναδρομή στις πρωτοβουλίες του για τον έλεγχο και φροντίδα των αδέσποτων και υπενθυμίζει μεταξύ άλλων ότι έχει καταθέσει προτάσεις, έχει προκαλέσει συσκέψεις για να βρεθούν λύσεις, «οι οποίες όμως για να υλοποιηθούν χρειάζεται συνέργεια αλλά και πολιτική βούληση» και υπενθυμίζει ότι «οι προτάσεις που έκανε μάλιστα ενόψει του νέου νόμου για τα ζώα συντροφιάς ήταν αυτές που υιοθετήθηκαν πλήρως από την ΠΕΔ Ηπείρου και στάλθηκαν ως θέσεις όλων των Δήμων της Περιφέρειάς μας».
Ο Δήμος αναφέρεται επίσης στη διαχείριση του καταφυγίου στη Δουρούτη, λέγοντας ότι οι συνθήκες είναι πλέον αξιοπρεπείς, ότι το υπουργείο επιβραβεύει τις προσπάθειες του Δήμου με επιπλέον χρηματοδότηση, προσθέτει όμως και ότι «χωρίς τη βοήθεια των πολιτών αλλά και της Πολιτείας είναι σίγουρο ότι δεν θα τα καταφέρει».
Για την αστυνομία, υπενθυμίζει ότι δεν έχει τα ειδικά σκάνερ για τον έλεγχο των σκύλων, αν έχουν τσιπ.
Ο Δήμος δεν αρνείται την ευθύνη, με την ανακοίνωσή του, λέγοντας ότι στα τέλη του περασμένου Αυγούστου έστειλε επιστολή στον πρύτανη με την οποία ζητούσε την ενεργό συμμετοχή του στην προσπάθεια που καταβάλει για να δώσει λύση και διευκρίνιζε μεταξύ άλλων ότι «οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου δεν επανεντάσσουν αδέσποτα στο χώρο του πανεπιστημίου, δεν μπορούν όμως να τα εμποδίσουν να φτάσουν σε αυτόν, τη στιγμή μάλιστα που εντός των χώρων της πανεπιστημιούπολης αδέσποτα ταΐζονται ακόμα και μέσα στο φοιτητικό εστιατόριο, την βιβλιοθήκη και τις αίθουσες».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση-απάντηση στο πανεπιστήμιο, ο Δήμος Ιωαννιτών έχει διαχειριστεί περισσότερα από 2.500 αδέσποτα, έχει καταφέρει να υιοθετηθούν περίπου 1.000, ενώ ειδικά στον χώρο του πανεπιστημίου έχουν γίνει περισσότεροι από 250 εμβολιασμοί.