Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το υπουργείο αδειάζει τις φοιτητικές εστίες

Εικόνα του άρθρου Το υπουργείο αδειάζει τις φοιτητικές εστίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/03/2020, 14:03
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της πανδημίας, συγκαταλέγεται και το κλείσιμο των φοιτητικών εστιών, με αρκετές πάντως αντιδράσεις και προβλήματα.

Στη Θεσσαλονίκη, οι ένοικοι διαμαρτύρονται, προβάλλοντας αφενός το (λογικό) επιχείρημα ότι τη στιγμή που απαγορεύονται ρητά οι μετακινήσεις, ουσιαστικά μετακινείται ένα σημαντικό κομμάτι πληθυσμού που ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο ηλικιωμένους, αφετέρου την οικονομική δυσκολία.

Στα Γιάννενα, υπάρχουν περίπου 180 φοιτητές-τριες που έχουν δηλώσει ότι θα παραμείνουν, λόγω κάποιων από τους παραπάνω λόγους. Οι μισοί από αυτούς είναι ξένοι φοιτητές που δεν μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες τους για διάφορους λόγους.

Ο σύλλογος φοιτητών στη Δομπόλη με ανακοίνωσή του καταγγέλλει την απόφαση του υπουργείο να κλείσει τις εστίες και παραθέτει μια σειρά λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι είναι λάθος η συγκεκριμένη κίνηση.

Μεταξύ αυτών τονίζει ότι αρκετοί ένοικοι παράλληλα δουλεύουν σε επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει και δεν μπορούν να εγκαταλείψουν την εργασία τους.

«Πίσω από την ατομική ευθύνη κρύβεται η κρατική ευθύνη. Η κυβέρνηση και η πολιτική της μας αφήνει απροστάτευτους-ες για ακόμα μια φορά απέναντι σε αυτή την κατάσταση. Το ‘μένουμε σπίτι’ της κυβέρνησης αναγκάζει εμάς τους οικοτρόφους σε διασπορά σε διάφορα μέρη, χωρίς να υπολογίζουν αν έχουμε που να πάμε. Δεν υπολογίζουν ότι θα μετακινηθούμε στην επαρχία μεταφέροντας παράλληλα και πιθανούς κινδύνους εξάπλωσης του ιού στις πόλεις μας» αναφέρει η ανακοίνωση, μεταξύ άλλων.

Ζητάνε άμεσες απολυμάνσεις των κτιρίων, πρόσληψη προσωπικού, δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό, εφοδιασμό του προσωπικού με όλα τα χρειώδη, αύξηση χρηματοδότησης για το ΕΣΥ κ.α.

Η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει ήδη στείλει σχετικό έγγραφο στο Υπουργείο Παιδείας, το οποίοι κοινοποιεί και στην Περιφέρεια Ηπείρου και τις συναρμόδιες υπηρεσίες, με το οποίο ενημερώνει για την κατάσταση και το πρόβλημα που έχει προκύψει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να δοθούν διευκρινίσεις από το υπουργείο, αργότερα το απόγευμα της Δευτέρας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back