Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Υποκλοπές: Περισσότερα ερωτήματα και... επεισόδιο

Εικόνα του άρθρου Υποκλοπές: Περισσότερα ερωτήματα και... επεισόδιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/11/2022, 20:22
ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα επεισόδιο στο predatorgate, την υπόθεση υποκλοπών που βαραίνει την ελληνική κυβέρνηση, ολοκληρώθηκε, με τον ερχομό της ερευνητικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η επιτροπή φάνηκε κάπως διχασμένη στις εντυπώσεις της. Ο πρόεδρος Γέροεν Λένερς, ο οποίος ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (με το οποίο συντάσσεται και η ΝΔ), είπε ότι «δεν βρέθηκαν αποδείξεις διαφθοράς, ή αυταρχικές πρακτικές όπως στην Πολωνία και την Ουγγαρία αλλά χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες για να διασφαλιστεί η διαφάνεια. Επίσης κάθε καταγγελία κατάχρησης παρακολούθησης πρέπει να διερευνηθεί ενδελεχώς και να δημιουργηθούν τα αναγκαία αντίβαρα».

Η εισηγήτρια της επιτροπής Σοφί ιν’τ Φελντ (Renew Europe Group) ωστόσο, ήταν κατηγορηματική: «Όλα τα στοιχεία δείχνουν στην κατεύθυνση πως πίσω από τις παρακολουθήσεις είναι άτομα των κυβερνητικών κύκλων και σε κάθε περίπτωση ο κ. Δημητριάδης και οι συνεργοί του» τόνισε. Σημειωτέον ότι η συγκεκριμένη αναφορά δεν περιλαμβάνεται στο ρεπορτάζ του ΑΠΕ για τη συνέντευξη Τύπου. Περιλαμβάνονται όμως άλλα χωρία των δηλώσεών της, όπως για παράδειγμα ότι «φεύγουμε από την Κύπρο και την Ελλάδα ίσως με περισσότερα ερωτήματα απ' όσα ήρθαμε» και ότι «ακούσαμε τις ανησυχίες των δημοσιογράφων οι οποίοι νιώθουν ανασφαλείς όταν γράφουν για σημαντικά θέματα, της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων ότι δέχθηκε πιέσεις και τον λόγο της "εθνικής ασφάλειας" να χρησιμοποιείται προσχηματικά για την κατάχρηση των κατασκοπικών λογισμικών. Φαίνεται ότι οι εταιρίες αυτού του λογισμικού συνιστούν ένα σκοτεινό δίκτυο διασυνδέσεων που μπορούν να επεκταθούν στις δημόσιες αρχές».

Η θέση της κας ιν’τ Φελντ δεν ικανοποίησε την ευρωβουλευτή της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ που παρενέβη, λέγοντας ότι η συνάδελφός της «εκφράζει προσωπικές εκτιμήσεις». Η κα Βόζεμπεργκ αναπαρήγαγε την ατυχή κυβερνητική θέση για την ελευθερία των ΜΜΕ, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για προβλήματα ελευθερίας του Τύπου όταν έχουμε τρομοκράτες που αρθρογραφούν και οι απόψεις τους καταχωρίζονται στον ημερήσιο Τύπο και "κίτρινα έντυπα" που προσβάλλουν καθημερινά, τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και άλλα δημόσια πρόσωπα». Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΦΣΥΝ, η κα Βόζεμπεργκ μίλησε μετά το πέρας της συνέντευξης Τύπου.

Η Σάσκια Μπρικμόν, (Πράσινοι, Βέλγιο)ανέβασε αργότερα την επίσημη θέση της PEGA, σχολιάζοντας ότι «η θέση της ελληνίδας αντιπροσώπου μετά τη συνέντευξη Τύπου, είναι προσβλητική για τη συλλογική μας ερευνητική δουλειά».




Το θέμα παρακολουθήσεων με παράνομο λογισμικό, του οποίου οι εμπορικοί διακινητές συνδέονται με κυβερνητικά στελέχη είναι απόλυτα υπαρκτό και η κυβέρνηση συνεχίζει να προσπαθεί να το καλύψει, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, ευτυχώς.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back